Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 76157 | Bouwkundig element

Rosmolen

Hoogstraat 6 (Wichelen)
Volgens het kadasterarchief liet brouwer Jean-Fréderic Lalemant in 1867 een moutmolen aangedreven door paarden bouwen op het achtererf voor het achterin gelegen brouwerijgebouw. Lage bakstenen constructie met gecementeerde plint op onregelmatige achthoekige plattegrond met alternerend een lange en korte zijde.


ID: 76192 | Bouwkundig element

Molenaarshuis met watermolen

Watermolenstraat 28 (Wichelen)
Huidige gebouwen daterend van rond 1840-1850, rond een veel oudere kern waarvan de maalsluis deel uitmaakt. Later omgebouwd tot korenmolen en waterrad vervangen door een turbine. Aan de straat gelegen ensemble van zijdelings aan elkaar palende, landelijke bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder verspringende zadeldaken. Van west naar oost omvat de langgerekte constructie het molenaarshuis, de turbinewatermolen met graanmolen op de linkeroever; overdekte sluispartij; op de rechteroever de voormalige oliemolen en laadruimte, schuur en stal.


ID: 77706 | Bouwkundig element

De Watermolen

Watermolenweg 100 (Wichelen)
Aan de straat ingeplant molenaarshuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder één overstekend zadeldak met aanleunend molengebouw van twee traveeën, aan de Molenbeek. Oude kern opklimmend tot de 18de eeuw, volgens het kadasterarchief uitgebreid in 1921-1922 en aangepast in 1938.


ID: 76161 | Bouwkundig element

Schuur en stallen van lijnkoekwatermolen

Watermolenweg 102 (Wichelen)
Voormalige bedrijfsgebouwen, namelijk schuur deels teruggaand op een voormalige lijnkoekwatermolen en circa 1890 aanzienlijk uitgebreid en gewijzigd van bestemming tot landgebouw. Aan de overzijde van de straat gelegen stal gebouwd circa 1890 ter vervanging van twee kleinere gebouwtjes.


ID: 89473 | Bouwkundig element

Molen Moreau

Molenstraat (Wielsbeke)
Achterin de Molenstraat ter hoogte van nummer 58 bevindt zich de molen- en maalderijsite, "Molen Moreau" of "Molen Goemaere". Ingebouwd tussen een maalderijgebouw uit het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw steekt een vervallen molenromp.


ID: 28250 | Bouwkundig element

Goed te Walem

Kleistraat 8 (Wortegem-Petegem)
Belangrijk pachtgoed met ten westen grote vijver en voorheen met verder afgelegen korenwatermolen, in oorsprong minstens teruggaand op het eerste kwart van de 16de eeuw, midden 18de eeuw met schuur uitgebreid en later evoluerend naar vierkante aanleg rond gekasseid en met gras begroeid binnenerf. In de loop van jaren 1970 nog verschillende uitbreidingen.


ID: 28252 | Bouwkundig element

Boonzackmolen

Kruishoutemseweg 26 (Wortegem-Petegem)
Vroegere stenen korenwindmolen eind 18de eeuw gebouwd door de familie Ballekens. Gecementeerde bakstenen ronde molenromp onder betonnen afdekplaat.


ID: 14457 | Bouwkundig element

Romp van Oude Molen

Baan (Wuustwezel)
Romp van een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1901, gebouwd ter vervanging van een houten standaardmolen uit 1790.


ID: 135031 | Landschappelijk geheel

Binnenbos en omgeving

Pulderbos, Pulle, Viersel, Zandhoven (Zandhoven)
Het Binnenbos en omgeving, met de kasteeldomeinen Hovorst en Boutersem vormt een vrijwel intact, kleinschalig landschap, dat hier nog een uitgestrekt geheel vormt. Een aantal beken met de bijhorende valleien domineren het gebied, met daarin afwisselend open structuren (beemden, graslanden, akkers, moerassen en rietvelden) en gesloten structuren (struwelen, loof- en naaldbossen, kasteeldomeinen). Wegen, houtkanten, bomenrijen en dreven zorgen voor de verbindingen. De esthetische waarde is groot. In de ankerplaats liggen de Schoutvorsthoeve en de kasteeldomeinen Hovorst en Bautersemhof.


ID: 14601 | Bouwkundig element

Watermolen bij kasteel Hovorst

Herentalsebaan 203 (Zandhoven)
Deze site is een zeldzaam voorbeeld van een watermolen met aanhorigheden, deel uitmakend van een kasteeldomein, nagenoeg volledig herbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw.