Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2471 resultaten


ID: 71018 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Kruisstraat (Wevelgem)
Bakstenen wegkapelletje op rechthoekige plattegrond. Puntgevel met aflijnende fries. Schouderboognis met Heilig-Hartbeeld. Arduinen gedenkplaat: "Dankhulde aan den oorlog 1940-44".


ID: 71017 | Bouwkundig element

Vlasarbeiderswoning

Kruisstraat 112 (Wevelgem)
(Vlas)arbeidershuisje van circa 1900. Verankerde witgeschilderde bakstenen lijstgevel met aflijnende muizentandfries. Centrale deurtravee oplopend in dakvenster met typerend laadluik. Links, beglaasd muurnisje met heiligenbeeld (Maria + kind).


ID: 71077 | Bouwkundig element

Tabaks- en sigarettenfabriek De Jager

Lagestraat 9 (Wevelgem)
Opgericht door Fa. R. Nollet-Vanhaverbeke in 1931. Eenvoudige en strakke bakstenen lijstgevel geaccentueerd door het groene voegwerk. Boven de centrale poort arduinen muurnisje met Sint-Antoniusbeeld, geflankeerd door twee toortsen.


ID: 71424 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning met schuur

Ledegemstraat 70 (Wevelgem)
Dwars op de straat ingeplant 19de-eeuws arbeidershuisje met aanpalende schuur. Gecementeerde straatgevel met vlechtingen, gemarkeerd door heiligennis met driehoekig fronton en Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 71101 | Bouwkundig element

Tapijtweverij New franco Belge

Leiestraat 30, 40 (Wevelgem)
Tapijtweverij New Franco Belge vestigde zich in 1923 in Wevelgem en breidde in 1953 uit met een kaardwolspinnerij. Van de grootschalige site bleven de volgende onderdelen bewaard: de gevels en structuur van het spinnerijgebouw met werkplaatsen van 1953, bestaande uit een opeenvolging van parallelle beuken onder sheddaken en met in de straatgevel een muurkapel in een omlijsting van zwarte baksteen, fragmenten van straatgevels en omheiningsmuren langs de noord- en oostzijde van de site, en een fabrieksschoorsteen.


ID: 71108 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lode De Boningestraat 37 (Wevelgem)
Dubbelhuis met afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door muurnis in omlijsting van zwarte baksteen; Christus aan het kruis.


ID: 71426 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Maalstraat 51 (Wevelgem)
In kern 18de-eeuwse hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), ingrijpend verbouwd in de jaren 1920. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een deels bekiezeld erf.


ID: 71182 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't Goed Indoye

Menenstraat 507 (Wevelgem)
Eertijds was de hoeve afhankelijk van de Graaf van Vlaanderen via het leenhof van Heule. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 weergegeven als een hoeve met losse bestanddelen binnen een vierkante omwalling. Heden, laat 18de-eeuwse hoeve met semigesloten opstelling. Lage bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen: poortgebouw, boerenhuis, schuur en stalvleugel, gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Bakstenen witgekalkt poortgebouw met rijke beglaasde muurnis met Maria met kind.


ID: 71187 | Bouwkundig element

Vlasserswoningen, schuur, opslagplaatsen en cichoreiast

Moorselestraat 11-15 (Wevelgem)
Vlasserswoningen, schuur, opslagplaatsen en voormalige cichoreiast, opgetrokken circa 1868 door vlashandelaar Charles Louis Vandeghinste.


ID: 71190 | Bouwkundig element

Hoeve

Moorselestraat 110 (Wevelgem)
Vermoedelijk voormalig hoevetje. Woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag van witgeschilderde baksteen op gepikte plint. Licht getoogde muuropeningen, deels met bewaard schrijnwerk. Typische muurnis met heiligenbeeld in westelijke zijpuntgevel. Achtergelegen stal en naastgelegen tweebeukige schuur.