Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2471 resultaten


ID: 71782 | Bouwkundig element

Vlasschuur

Processieweg (Wevelgem)
Vlasschuur van circa 1900, bestaande uit drie parallelle beuken (nok loodrecht op de straat). Centraal de typische beglaasde muurnis met Heilig Hartbeeld. Rechts, latere aanbouw.


ID: 71240 | Bouwkundig element

Hoeve Het Blauwhof

Rivierstraat 43 (Wevelgem)
Hoeve uit het begin van de 19de eeuw. Aangeduid als omwalde hoeve, met behouden volumes op de Atlas der Buurtwegen (1841). Witbeschilderde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rond een deels onverhard, deels gekasseid erf.


ID: 71253 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Roeselarestraat 142 (Wevelgem)
Burgerwoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevel verfraaid door fries met geometrisch motief. Boven de deuropening, beglaasde muurnis met heiligenbeeld.


ID: 71785 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Rommelen 11 (Wevelgem)
Diephuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verankerde puntgevel doorbroken door rondbogige muuropeningen met arduinen aanzetstenen.


ID: 71273 | Bouwkundig element

Kleuterschool

Schoolstraat 17 (Wevelgem)
Kleuterschool, zie opschrift. Complex van gediversifieerde baksteenbouw bestaande uit straatvleugel van vier traveeën onder pannen schilddak en dwarse vleugel met klaslokalen onder plat dak.


ID: 71469 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Coutere

Secretaris Vanmarckelaan 64 (Wevelgem)
Historische hoeve, eerste vestigingsplaats van de Guldenbergabdij. Hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in semigesloten opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit met poortgebouw, gedateerd met gevelsteen 1718. Aanpalende stalvleugel van 1651. Woonhuis met vernieuwd parement doch met oudere kern, schuur, gedateerd met jaarankers 1718, deels vernield door brand in de jaren 1970. Tweebeukig wagenhuis en centraal op het erf, de sterk verbouwde duiventoren, in de jaren 1930 in gebruik als tabaksast, zuidgevel met muurkapel en Christusbeeld.


ID: 71280 | Bouwkundig element

Café De Nieuwe Weegbrug

Spoorwegstraat 101 (Wevelgem)
Opgericht in het eerste kwart van de 20ste eeuw, tevens vestigingsplaats van de gemeentelijke weegbrug. Diephuis van donkerrode baksteen verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen.


ID: 71278 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Spoorwegstraat 52 (Wevelgem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel van rode baksteen, verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen voor onder meer muurbanden en ontlastingsbogen. Muurkapelletje met Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld in blind venster op de tweede bouwlaag.


ID: 71296 | Bouwkundig element

Hoeve De Pesscherie

Visserijstraat 62 (Wevelgem)
Historische hoeve reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), voorheen eigendom van de Guldenbergabdij en achterleen van het goed ter Oie, op 16 augustus 1797 verkocht als nationaal goed. Hoevegebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gesloten opgesteld rond een deels verhard, deels onverhard erf.


ID: 71301 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Wijnbergstraat 128 (Wevelgem)
Twee woonhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Lijstgevels van rode baksteen, getypeerd door laadvensters. Nummer 130 verfraaid door overhoekse muizentandfries, beglaasde muurnis met buste van Onze-Lieve-Vrouw.