Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2471 resultaten


ID: 77546 | Bouwkundig element

Hoeve Moens

Bogaert 71 (Wichelen)
Grote semigesloten hoeve, vanouds met stokerij, volgens het kadasterarchief teruggaand op een minstens tot het begin van de 19de eeuw opklimmend kleiner haast gesloten hoevecomplex. Hoeve grotendeels vernieuwd en vergroot in 1914. Boerenburgerhuis aan de straat toegevoegd in 1923.


ID: 77549 | Bouwkundig element

Brouwerij Lalemant

Bohemen 92-94 (Wichelen)
Huidig gebouwencomplex met gesloten aanleg rondom een langwerpige rechthoekige binnenplaats met aan de straat gelegen brouwershuis. Het geheel gaat merendeels terug op een gebouwenbestand met overeenkomstige aanleg dat wellicht in kern 18de-eeuws is.


ID: 76114 | Bouwkundig element

Boerenwoning en Sint-Antoniuskapelletje

Bruinbekestraat 23 (Wichelen)
In 1858 nieuw gebouwd huis, met diepe L-vormige achterbouw vergroot in 1867. Achter voortuintje gelegen boerenwoning van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, met rechts aanleunend bijgebouw onder doorlopend dak. Sint-Antoniuskapelletje met gepolychromeerd plaasteren beeld van Sint-Antonius van Padua in getraliede nis, opgericht in 1943.


ID: 76141 | Bouwkundig element

Kerkhof van de Sint-Jan-Onthoofdingkerk

Dorp (Wichelen)
Het kerkhof werd in de loop der tijd uitgebreid tot zijn huidige grootte. Het voorste gedeelte vertoont een karakteristieke ovale vorm zoals weergegeven op de kaart in het landboek van Schellebelle van 1658-1709. Het gedeelte naast de Schelde is pas sinds midden 20ste eeuw bij het gewijde kerkhof ingelijfd. Het kerkhof is gedeeltelijk afgesloten met een kerkhofmuur. Op het kerkhof staat een dodenhuisje uit de 19de eeuw. Er is ook een Sint-Corneliusommegang met zes kapelletjes.


ID: 76152 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Hoekstraat (Wichelen)
Eenvoudige bakstenen wegkapel, gebouwd in 1955 ter vervanging van een kapel gesloopt bij de verbreding van de straat.


ID: 76195 | Bouwkundig element

Brouwerij De Ruiter en brouwershuis

Wettersestraat 78, 76A (Wichelen)
Voormalig brouwershuis en resterende gebouwen van de vroeger Brouwerij De Ruiter van de familie Matthys. Onderkelderd herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Voormalig brouwerijgebouw en inrijpoort, gelegen links van het huis. Poort en hoekgebouw van 1911 naar ontwerp en onder leiding van architect Theophiel-Alexander Présiaux.


ID: 89599 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelestraat 2 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, met 20ste-eeuws boerenhuis en oudere nutsgebouwen.


ID: 89546 | Bouwkundig element

Vlasschuur

Bavikhoofsestraat 112 (Wielsbeke)
Vlasschuur volgens kadaster gebouwd in 1922 door Remi Dewitte, landbouwer uit Ooigem en bouwheer van de aanpalende woning ten oosten uit 1922. In 1937 worden zowel het huis als magazijn uitgebreid met een achterbouw. Bruine bakstenen lijstgevel onder zadeldak uit eternietleien.


ID: 89538 | Bouwkundig element

Dorpswoning in 1924

Bavikhoofsestraat 37 (Wielsbeke)
Dorpswoning in 1924 door Jerome Vanhee, pastoor te Ooigem gebouwd ter vervanging van een ouder pand. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Roodbakstenen lijst- en trapgevel voorzien van sierankers.


ID: 89540 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Bavikhoofsestraat 57 (Wielsbeke)
Huis met vlasschuur uit respectievelijk 1910 en 1939, beide gebouwd op een voorheen onbebouwd perceel. De woning werd opgetrokken in opdracht van de weduwe van Pieter Tack – Veys, een winkelierster te Ooigem. Handelaar Jules Tack liet enkele decennia later de aanpalende vlasschuur bouwen. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen).