Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

244 resultaten


ID: 134519 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariapark

Abdijstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Het Mariapark bij de abdij van Averbode is aangelegd tussen 1935 en 1960 op een bebost terrein van ruim 3 hectare. Deze religieuze thematuin getuigt van de traditie van de Mariaverering die zo typisch is voor het katholieke Vlaanderen van voor 1960. Het park bestaat uit een ‘Hof van Olijven’ en zeven, cementrustieke bidstaties over de ‘zeven smarten van Maria’ langs een parcours met kronkelende paadjes die op het hoogste punt naar een Lourdesgrot toeleiden.


ID: 42731 | Bouwkundig element

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw

Albertusplein (Scherpenheuvel-Zichem)
Door Wenceslas Cobergheren ontworpen 17de-eeuwse bedevaartkerk met zevenhoekige plattegrond en centraal volume met barokke vormen geflankeerd door kapellen met 19de-eeuwse neobarokke bidplaatsen, restanten van een klooster met kruisweg met pijlerkapellen.


ID: 134523 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Plantsoen en omgeving van de Basiliek Onze-Lieve-Vrouw

Albertusplein, Isabellaplein (Scherpenheuvel-Zichem)
Mariaal bedevaartsoord en vestingstad, aangelegd in 1609-1627 bij de oudste barokkerk van de Zuidelijke Nederlanden met een zevenhoekig grondplan als symbool voor de zeven smarten, omringd door een met bomen beplante 'hortus', heraangelegd tussen 1870 en 1872 in landschappelijke stijl met aangepast parkmeubilair, tuinpaviljoenen in pseudovakwerk en een omheining met smeed- en gietijzeren hekwerk. In de hortus werd de ommegang met veertien kruiswegstaties uit 1842-1843 van de hand van beeldhouwer Karel Hendrik Geerts (1807-1855) in de nieuwe parkaanleg ingepast. Op de oude vestingwal ten oosten van de hortus werd omstreeks 1900 een ommegang in neoclassicistische stijl gerealiseerd door architect Pierre Langerock (1859-1923) met vijftien mysteriën van de rozenkrans. In 1932-1933 werd in de zuidoostelijke hoek van de hortus een koepelkapel in neo-Lodewijk XVI-stijl gerealiseerd.


ID: 58347 | Bouwkundig element

Kerkhof, kapel en ommegang van Sint-Margareta

Kerkplein (Sint-Laureins)
Kerkhof en site van de vroegere kerk. Omhaagd en door leilinden afgeboord kerkhof op rechthoekige plattegrond, toegankelijk via een vernieuwd ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes aan de westzijde van het huidige Kerkplein. 19de-eeuwse neogotische kapel met binnenin een 18de-eeuws altaar, afkomstig uit de gesloopte parochiekerk.


ID: 59045 | Bouwkundig element

Heilige Sacramentskapel

Kerkstraat (Sint-Laureins)
Neoclassicistische processiekapel, schuin ingeplant aan het driehoekig pleintje op de splitsing van de Kerkstraat en de Nieuwstraat, gebouwd door de gemeente in 1873.


ID: 15301 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van bijstand, omgeven door linden en ommegang

Sinaaiwegel (Sint-Niklaas)
Kapel van twee traveeën en driezijdige apsis, in neogotische stijl opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog, te midden van de bossen staand en omgeven door lindebomen. Ertegenover een kruisweg als ommegang aangelegd.


ID: 40624 | Bouwkundig element

Kapel van het Heilig Kruis

Pastorijstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met bekronend smeedijzeren kruis en geflankeerd door linden, was oorspronkelijke deel van een ommegang, herbouwd in 1862.


ID: 51142 | Bouwkundig element

Ommegangkapel

Ommegang Noord (Staden)
Ommegang Noord z.nr./ Wulfswinkelstraat. Eerste ommegangkapel met bas-reliëf voorstellend 'de opdracht in de tempel'.


ID: 51143 | Bouwkundig element

Calvariekapel

Ommegang Noord (Staden)
Calvariekapel of Heilige Kruiskapel. Laatste kapel van de ommegang. Calvarie: groot beschilderd plaasteren Christusbeeld op dito kruis, links en rechts geflankeerd door gewitte beelden van respectievelijk Maria en Johannes de Doper; sokkel als rotsimitatie.


ID: 51144 | Bouwkundig element

Ommegangkapel

Ommegang Oost (Staden)
Ommegangkapel van 1896. In de geveltop, arduinen steen met wapenschild van Roeselare en banderollen met inscripties "Heilige (Maria) bid voor ons", "Rousselaere" en "1896". Bas-reliëf met voorstelling van 'de vlucht naar Egypte'.