Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

244 resultaten


ID: 15726 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Zeven Weeën

Pontweg (Temse)
Ruime neogotische bakstenen kapel met rechthoekig eenbeukig schip van drie traveeën en smaller koor van één travee met links een kleine sacristie. In het rijk beboomd parkje bevinden zich zeven statiekapelletjes in dezelfde stijl.


ID: 15803 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel

St.-Jozefstraat (Temse)
Voormalige parochiekerk, omringd door het gedesaffecteerde kerkhof, heden ingericht tot ommegang. Rechthoekige, eenbeukige kapel in renaissancestijl, van zeven traveeën onder zadeldak. Spiegelbogig portaal in rijk geprofileerde arduinen omlijsting; timpaan met bas-reliëf in pleister; rijk uitgewerkte houten barokke makelaar met jaartal 1672.


ID: 87208 | Bouwkundig element

Lourdesgrot

Jan Vinckestraat (Tielt)
Gelegen op een perceel ten westen van de straat, eertijds aan zuidoostzijde van de oude pastorie. Afgescheiden van de straat door een kasseien muurtje, afgesloten door een buisleuninghekken met de letters "A M". In de achtermuur ommegang van de Zeven Weeën van Maria.


ID: 87105 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kanegem-Dorp 1 (Tielt)
Sint-Bavokerk, neobarokke parochiekerk gebouwd in 1897-1910 naar ontwerp van architecten Eugène Coopman uit Brugge en Frans Vanden Heuvel uit Nevele, ter vervanging van een classicistische kerk uit 1779, op de plaats van een oudere kerk. Georiënteerde kerk zonder kerkhof, ten westen van het dorpsplein en ten oosten van het voormalige gemeentehuis. Materiaalgebruik typisch voor neogotiek/ neobarok: rode baksteenbouw met Euvillesteen voor onder meer omlijstingen deur- en vensteropeningen, frontons, pilasters, lijstwerk, ornamenten, torenhelm.


ID: 86722 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Tielt)
Decanale hoofdparochiekerk van Tielt, centraal gelegen in het historisch stadscentrum ten noordwesten van de Markt, op een perceel ingesloten door de Kerkstraat aan noord-, oost- en zuidzijde en door een pleintje met parking langsheen de Ieperstraat - Krommewalstraat aan de westzijde.


ID: 86813 | Bouwkundig element

Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten

Poelberg (Tielt)
Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten, gelegen op de heuvel van de Poelberg aan de zuidzijde van het voormalige klooster "De Hoop" met het Poelbergschooltje. Opgericht in 1938 (jaartalsteen in muur) op initiatief van de Zusters van het Geloof, meer bepaald door zuster Clothilde Verstraete, die hiervoor grond van de moestuin bij hun klooster ter beschikking stelt. Ontwerp en uitvoering door Maurice Neirinck, toenmalig schepen van Tielt (signering muur). Groots opgevatte Lourdesgrot, hoger gelegen dan de straat. Omhaagd parkje met losse verharding, afgescheiden van de straat door muren in breuksteen met ijzeren hek. Toegankelijk via dubbele trap in breuksteen en dito hekpijlers. Ommegang bestaande uit zeven open kapelletjes waarvan muren in granietbreuksteen.


ID: 47538 | Bouwkundig element

Kruisweg De Veertien Kapellekens

De Veertien Kapellekens (Vorselaar)
Ensemble bestaande uit een grotere Onze-Lieve-Vrouwekapel ten noorden, een rij van dertien pijlerkapelletjes met ervoor een bidbankje en ten zuiden een kapel zogenaamd de Calvarieberg.


ID: 88459 | Bouwkundig element

Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Hoogstraat (Waasmunster)
Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op straathoek.


ID: 88474 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulus

Kerkstraat (Waasmunster)
Vrijstaande kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde tegenover een weinig uitgesproken plein, voorheen met deels omringend kerkhof. Een driebeukige romaanse kruiskerk van Doornikse kalksteen, werd eind 15de-begin 16de eeuw in laatgotische stijl verbouwd. Later hadden nog enkele 18de- en 19de-eeuwse verbouwingen plaats. Er zijn echter ook aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een eerste romaans eenbeukig kerkje.


ID: 88527 | Bouwkundig element

Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven   Weeën

Molenstraat (Waasmunster)
Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Behoort tot de serie van zes dezelfde veldkapelletjes op het traject van de ommegang tussen de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in het dorp en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel.