Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1987 resultaten


ID: 304617 | Landschappelijk element

Wegwijzerdreef

Wegwijzerdreef (Beernem)
Een wegkruis markeert het kruispunt van twee dreven ter hoogte van de Beekstraat. De Wegwijzerdreef is een kaarsrechte dreef die tot in het gehucht Lijsterhoek leidt en parallel loopt met de hoofdweg naar Beernem. De half verharde dreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren met veel jonge inboeten. De dreef kruist de Zaagmorteldreef en de Torredreef en biedt open zichten op de omringende percelen akker- en weiland. Voorbij het kruispunt met de Torredreef gaat de grindweg over in een grasweg die minder intensief wordt gebruikt. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 302348 | Landschappelijk element

Kasseiweg Beukenlandschap

Beukenlandschap (Beersel)
De omgeving van de kasseiweg genaamd Beukenlandschap of Weg nummer zes, bestaat uit een klein beukenbestand op de zuidelijke flank van de Beerselberg, die hierdoor sterk geaccentueerd wordt.


ID: 133230 | Landschappelijk element

Oude tamme kastanje

H. Torleylaan 100, Oud Dorp (Beersel)
In het beboste deel van het Provinciaal domein te Huizingen staat een zeer grote opgaande tamme kastanje. Met zijn stamomtrek van 574 cm behoort hij tot de ouderlingen onder de bomen. Deze oudjes worden ook wel eens veteraanbomen genoemd. In deze levensfase wordt de boom geheel of gedeeltelijk hol en ondergaat hij vaak een natuurlijke kroonreductie. Meestal wordt zo’n boom aanzien als ‘stervende’, terwijl hij enkel op weg is naar een nieuw evenwicht om - gehavend, maar springlevend - nog enkele eeuwen verder te gaan. En veteraanbomen zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook van onschatbare ecologische, historische en landschappelijke waarde.


ID: 306241 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Herman Teirlinckplein (Beersel)
Op het plein aan de kerk van Beersel staat een opgaande linde. Deze boom is op 5 oktober 1919 aangeplant als vredesboom, ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde is aangeplant in een verhoogde, bakstenen bak. Op 11 november 2011 is aan de voet van de boom een gedenksteen ingehuldigd, ter gelegenheid van de oprichting van het vredescomité van Beersel.


ID: 304420 | Bouwkundig element

Hoeve

Solheidestraat 40 (Beersel)
Langgerekte hoeve met een oudere kern, die omstreeks 1889 haar huidige samenstelling kreeg.


ID: 306960 | Landschappelijk element

Taxusprieel

Klauwstraat, Tiensebaan (Bekkevoort)
Aan de rand van een weiland, dichtbij de trage weg ‘Steenstraat’ (buurtweg nr. 7), staan drie opgaande taxussen (Taxus baccata). De bomen zijn destijds in een cirkel aangeplant en men vermoedde dat ze dienden als prieeltje bij een voormalige hoeve. De bomengroep is nog een restant van het oude erf. De hoeve zelf is verdwenen.


ID: 306961 | Landschappelijk element

Haagbeukhaag met opgaande zomereiken

Klauwstraat, Tiensebaan (Bekkevoort)
Als randbeplanting rond een oude, verboste hoogstamboomgaard vinden we in de Steenstraat in Bekkevoort een gevlochten haagbeukhaag terug. De haag bestaat uit tien gevlochten haagbeuken en zes opgaande eiken.


ID: 134455 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Assent met tuin

Prinsenbos 4 (Bekkevoort)
Eclectische villa, gebouwd circa 1900 door vrederechter Jozef Elens, omgeven door landgoed van circa 2 hectare, met lusthof op steilste helling, dat een voorbeeld vormt van een extraverte tuin.


ID: 132523 | Landschappelijk element

Opgaande Zomereik als hoekboom

Paal (Beringen)
In de hoek van een L-vormig perceel werd een opgaande zomereik aangeplant. Deze hoekboom heeft als doel de grens van het eigendom te markeren.


ID: 134536 | Landschappelijk element

Tuinwijk van Beverlo

Alfred Habetslaan, Laan op Vurten (Beringen)
Tuinwijk en mijn­cité uit 1920, vertrekkend van een halfcirkelvormig beboomd plein, waar vandaan zes straten radiëren, met speelpleinen in de binnen­zone.