Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1803 resultaten


ID: 14291 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Turnhoutsebaan (Wijnegem)
Neogotische kerk van 1854 naar ontwerp van architect F. Berckmans, omgeven door kerkhof.


ID: 1723 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

August Van Landeghemstraat 113 (Willebroek)
Heden oost-west-gerichte kerk met kern in laat-romaanse/vroeg-gotische stijl uit de 12de eeuw, gelegen op deels met gras begroeid en ommuurd pleintje, aanplanting van lindebomen voor de kerk.


ID: 1857 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Blaasveldstraat 1 (Willebroek)
Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd de kerk vanaf 1919 tot 1924 naar ontwerp van E. Careels heropgebouwd naar vooroorlogs model.


ID: 1833 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Sint-Amandus

Dorpsplein (Willebroek)
Georiënteerde, neogotische, driebeukige kerk van zes traveeën met een koor van twee rechte traveeën en een driezijdige sluiting, van 1854-1856 naar ontwerp van F. Berckmans.


ID: 1787 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Kapelstraat 8 (Willebroek)
Vrijstaand bakstenen gebouw op pijlers, met functioneel gebruik van beton, naar ontwerp van 1964 van M. Dessauvage.


ID: 1830 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Mechelsesteenweg 129 (Willebroek)
Georiënteerde neogotische kerk met ouder koor omgeven door een omhaagd kerkhof. Zwaar beschadigd in 1914 werd de kerk in 1922 gereconstrueerd naar ontwerp van E. Careels.


ID: 1815 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Volksstraat 55 (Willebroek)
Neogotische kerk naar ontwerp van L. Blomme van 1898; iets achteruit springend en ten opzichte van de rooilijn schuin ingeplant tussen lintbebouwing.


ID: 205510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joris

Beernemsteenweg (Wingene)
Neogotische georiënteerde kerk gebouwd in 1860. Oorspronkelijk opgericht als herdenkingskapel aan de op jonge leeftijd overleden George, zoon van Frederic baron van der Bruggen. De kapel wordt gewijd in maart 1860. In 1884 wordt de kerk uitgebreid met twee zijbeuken, een sacristie en doksaal in noordelijke en zuidelijke richting. Op 20 augustus 1897 wordt Wildenburg bij Koninklijk Besluit als parochie erkend. In 1947 wordt de kerk uitgebreid met een nieuwe sacristie. De rode bakstenen kerk heeft een middenbeuk en twee zijbeuken van vijf traveeën. Vijfzijdige apsidiale kooruitbouw geflankeerd door rechthoekige doopkapel ten noorden en sacristie ten zuiden. Puntgevel afgewerkt met hogels en centraal bekroond door kruis. Voorgevel opgebouwd uit drie traveeën en twee bouwlagen. Centraal een spitsbogige deuropening onder een dito drieledig venster geflankeerd door twee tweeledige, spitsbogige vensteropeningen.


ID: 205594 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein (Wingene)
Georiënteerde driebeukige kerk hoofdzakelijk uit de 17de en 18de eeuw, nog deels behouden veldstenen sokkel (vermoedelijk 11de eeuw). Naar verluidt eerste Romaanse kerk in 11de eeuw, vernield in 1593. Gedeeltelijk hersteld in 1625, opnieuw afgebrand tijdens de Frans-Hollandse Oorlog en hersteld vanaf 1737. Oorspronkelijk rond de kerk het kerkhof maar nu grotendeels parking. Interieur drie beuken met tongewelf, gebrandschilderde glas-in-loodramen, ronde doopkapel, meubilair en artefacten. Buitengevel gedenkplaten van Guido Gezelle en gedenkteken militaire slachtoffers Eerste Wereldoorlog. Middenbeuk en twee zijbeuken van acht traveeën. Een vijfzijdig apsis met aan weerszijden een driezijdige koorkapel. Aan de zuidzijde een ronde uitbouw voor de doopkapel. Aan de noordzijde een rechthoekige sacristie. Gebruik van rode, oranje en gele baksteen in combinatie met veldsteen, kalkzandstenen, blauwe hardsteen.


ID: 205605 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Keukelstraat (Wingene)
Georiënteerde driebeukige kerk gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect Verstraete (Izegem). De omgeving van de kerk is grotendeels parking, heeft twee monumentale cederbomen en er vertrekt een voetweg naar de begraafplaats. Huidig uitzicht kerk na restauratiewerken in 2002-2008 naar ontwerp van architecten Peter Goes en Koen Vandeweghe uit Brugge. Sint-Jan Baptist wordt gesticht als hulpparochie in 1913. De eerste kerkelijke diensten worden gehouden in de kapel van het klooster van Sint-Jan. De wijding van de huidige kerk op 18 oktober 1937. De plattegrond ontvouwt een middenbeuk met twee zijbeuken van drie traveeën, een rechthoekig koor van een travee geflankeerd door sacristie en nutsgebouw, een inkomportaal in het verlengde van de middenbeuk. De vierkante toren van twee traveeën en vijf bouwlagen is ingeplant aan de zuidelijke zijde. Materiaalgebruik: vooral toepassing van geel/ oranje baksteen met gebruik van blauwe hardsteen.