1786 resultaten


ID: 33029 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Ieperstraat zonder nummer (Zonnebeke)
Enig voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een heropgebouwde kerk getuigend van een modernistische aanpak, naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge) van 1921; voltooid in 1924 en beschouwd als de eerste moderne kerk in België.


ID: 33084 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein zonder nummer (Zonnebeke)
Georiënteerde, driebeukige, neogotische hallekerk met verhoogde middenbeuk in 1922-1925 opgetrokken ter vervanging van een laat-gotische hallekerk, welke tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vernield. Behoudens enkele wijzigingen zoals de verhoogde middenbeuk, de aanbouw van de noordelijke doopkapel, aangepaste zuidelijke sacristie en de noordelijke sacristie, en de vervanging van bakstenen overwelving in hoofdkoor en ingang door houten tongewelf en zoldering, werd de kerk naar het vooroorlogse uitzicht wederopgebouwd.


ID: 33171 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus

Passendaleplaats zonder nummer (Zonnebeke)
Opvallende neoromaanse kerk met omringend kerkhof, wederopbouw uit 1920 van de verwoeste kerk uit 1904 naar ontwerp van architect Alfons De Pauw.


ID: 33211 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Zandvoordeplaats 34 (Zonnebeke)
Gelegen ten westen van de Zandvoordeplaats, middenin omhaagd kerkhof; achterliggend wetland. Neogotische kerk met oosttoren en westkoor, volgens basilicale aanleg wederopgebouwd in 1924 ter vervanging van het neoclassicistische 19de-eeuws bedehuis met ingebouwde oudere westtoren die waarschijnlijk hoorde tot het eerste eind 17de-eeuws bedehuis.


ID: 300994 | Bouwkundig geheel

Stadskern Zottegem

Arthur Scheirisstraat, Beggaardweg, Bruggenhoek, Désiré Van Den Bosschestraat, Elenestraat, Firmin Bogaertstraat, Graaf van Egmontstraat, Gustaaf Schockaertstraat, Heldenlaan, Hoogstraat, Hospitaalstraat, Kasteelpad, Kasteelstraat, Kazernstraat, Laurens De Metsstraat, Markt, Meerlaan, Molenkouter, Molenstraat, Musselystraat, Neerhofstraat, Nieuwstraat, Noordstraat, Sint-Annastraat, Stationsplein, Stationsstraat, Trapstraat, Vestenstraat, Wolvenstraat, Zavel (Zottegem)
De stadskern van Zottegem situeert zich rondom de Markt waaraan het stadhuis, de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en de voormalige dekenij zijn gelegen.


ID: 9705 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Jozef

Baron Idès della Failleplein zonder nummer (Zottegem)
Neoclassicistische kerk, in 1858-63 gebouwd naar ontwerp van architect Edmond De Perre-Montigny. De plattegrond ontplooit een ingebouwde toren, een driebeukig schip van vijf traveeën van verschillende breedte en een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting, tussen twee lage sacristieën.


ID: 300929 | Bouwkundig geheel

Parochiekerk Sint-Andries en omgeving

Beugelstraat, Kerkhofstraat, Molenhoek, Pastoriestraat, Rijkestraat, Strijpenplein (Zottegem)
De parochiekerk Sint-Andries wordt omgeven door een ommuurd kerkhof. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich onder meer de pastorie met pastorietuin. De parochiekerk is gelegen aan een samenloop van straten: Beugelstraat, Molenhoek, Pastoriestraat en Sint-Andriessteenweg.


ID: 300933 | Bouwkundig geheel

Dorpskern Velzeke-Ruddershove

Beugelstraat, Blarenhoek, Gehuchte, Herenput, Julius Caesarweg, Kerklandstraat, Kerkweg, Knutsegemstraat, Korte Munte, Kouterken, Letterkouter, Lippenhovestraat, Molenlos, Paddestraat, Penitentenlaan, Romeins Plein, Sint-Martinusplein (Zottegem)
De dorpskern van Velzeke-Ruddershove, deelgemeente van Zottegem, bevat onder andere de parochiekerk Sint-Martinus, het klooster van de Grauwe Zusters - Penitenten, de hoeve Schaliënhof en kasseiwegen (Lippenhovestraat en Paddestraat).


ID: 300927 | Bouwkundig geheel

Dorpskern Sint-Goriks-Oudenhove

Kruiswaterplein, Sint-Goriksstraat, Smisstraat, Ten Bosse, Traveins (Zottegem)
De dorpskern van Sint-Goriks-Oudenhove, deelgemeente van Zottegem, wordt gevormd door het Kruiswaterplein, een nagenoeg driehoekig plein gelegen op een samenloop van wegen (Smisstraat, Sint-Goriksstraat, Ten Bosse, Traveins).


ID: 9807 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Goriks

Kruiswaterplein zonder nummer (Zottegem)
Parochiekerk gelegen op een lichte hoogte met een klein kerkhof en bakstenen ommuring met hekwerk en voor het eerst vermeld in 1172.