135 resultaten


ID: 134303 | Landschappelijk element

Tuin bij hoeve Knapen

Nieuwe Steenweg 210 (Heers)
Gevlochten haag en paviljoen van gele kornoelje in de voormalige moestuin van een grote gesloten hoeve uit de 17de en 19de eeuw.


ID: 47059 | Bouwkundig element

Notariswoning

Grote Markt 17 (Herentals)
Dubbelhuis met neotraditionele lijstgevel van bak- en natuursteen, naar ontwerp van P. Langerock, van circa 1900.


ID: 837 | Bouwkundig element

Hoeve Lindenhof met park

Lindenhofstraat 2 (Hoeselt)
Overblijvende, later aangepaste woonvleugel van een tot de 17de eeuw opklimmende gesloten hoeve, bij de gesloopte dorpskerk. Eenvoudig park met enkele fraaie bomen en een mooi reliëf, aangelegd kort voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 131154 | Landschappelijk element

Geschoren taxusprieel met wegkapel

Den Daele 10 (Horebeke)
Een wintergroene taxushaag met op de hoek een hoog uitgewerkt taxusprieel sluit het erf van een hoeve af. In het prieel is een wegkapelletje ondergebracht.


ID: 30508 | Bouwkundig element

Bejaardentehuis Het Nazareth

Bukkersstraat 38, Rijselstraat 133, 133A-B (Ieper)
Bejaardentehuis, het Nazareth genaamd naar het voormalige godshuis gesticht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in 1336 door kapelaan Jan Pascaris voor de opvang van ouderlingen, en herbouwd in 1717 in Lodewijk XIV-stijl zie vooroorlogs uitzicht.


ID: 51338 | Bouwkundig element

Sobere art-decovilla

Dweersstraat 32 (Izegem)
Nr. 32. Sobere art-decovilla van 1928, n.o.v. P. Gits (?), i.o.v. schoenfabriekant A. Clement. Gelegen midden in een beboomde tuin, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje; ten W., houten prieeltje op achthoekige plattegrond. Smeedijzeren poortje tussen twee bakstenen pijlers leidt via trap en arduinen bordes naar ingesneden portaal; arduinen balustrade bekroond door siervazen. Bakstenen ge


ID: 51383 | Bouwkundig element

Burgerhuis van borstelfabriek O. Werbrouck

Kasteelstraat 16-18 (Izegem)
Woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, uitgebreid in 1909.


ID: 131420 | Landschappelijk element

Lindenprieel in voortuin

Aveschoot 5 (Kaprijke)
Verschillende geleide en geknotte linden zijn in een cirkelvorm aangeplant. Ze staan aan de straatzijde, meer bepaald in de zuidelijke hoek van de tuin bij het burgerhuis. Het is een lindenprieel dat in de zomer voorzag in een schaduwrijke rustplaats.


ID: 47335 | Bouwkundig element

Landhuis Hof ter Heide

Hof ter Heidedreef 1 (Kasterlee)
Alleenstaand landhuis van 1909, van vier traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking met opengewerkte dakruiter in eclectische stijl met art-nouveau-inslag.


ID: 91199 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis

Handzamestraat 159 (Kortemark)
Handzamestraat nr. 159. Vrijstaand herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, de voorgevel is na de Eerste Wereldoorlog afgewerkt met een similibezetting in art-decovormgeving naar ontwerp van de Brugse bouwmeester Ludovicus Goormachtigh. Achterliggend dwars gepositioneerd pakhuis en tuin. Het <italic>huis</italic> is volgens kadasteronderzoek in twee bouwfasen tot stand gekomen: b