172 resultaten


ID: 38006 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw Rustoord

Karel Picquélaan 49 (Deinze)
Als hospitaal, bediend door de zusters van Sint-Vincentius van Deinze, opgericht gebouw in 1910. Ingeplant op H-vormige plattegrond midden in grote omhaagde tuin.


ID: 38209 | Bouwkundig element

Rusthuis Gesticht van de Heilige Jozef

Kortrijksesteenweg 61 (Deinze)
Instelling voor valide en semi-valide bejaarden. Opgericht in de Ommegangstraat en vermoedelijk circa 1907 overgebracht naar de Kortrijksesteenweg, later verder uitgebreid.


ID: 38027 | Bouwkundig element

Sint-Vincentiusinstituut

Meulenstraat 24 (Deinze)
Meisjespensionaat en tehuis voor "teruggetrokken" dames. Stichting van een congregatie van zusters van de Heilige Vincentius a Paulo te Deinze in 1837 door pastoor-deken C. Janson op grond geschonken door juffrouw M. Martens, op de hoek Meulenstraat-Kattestraat.


ID: 208912 | Bouwkundig element

Klooster en bejaardentehuis Sint-Antonius

Dokter Haekstraat 9 (Dendermonde)
Voormalig klooster en bejaardentehuis "Sint-Antonius" van de zusters Kindsheid Jesu. Groot neogotisch complex gelegen in het dorpscentrum schuin tegenover de parochiekerk. Gesticht door de congregatie van zusters van Kindsheid Jesu, gevestigd in Sint-Jacobsklooster te Gent, op 5 oktober 1863.


ID: 84553 | Bouwkundig element

Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Markegemstraat 57 (Dentergem)
Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, fasegewijs tot stand gekomen. Tijdens het ancien régime voorziet, zeker al vanaf 1455, de armendis in de opvang van de armen.


ID: 84381 | Bouwkundig element

Vrije basisschool en rust- en verzorgingstehuis Mariaburcht

Statiestraat 53 (Dentergem)
Complex van een vrije basisschool en een rust- en verzorgingstehuis Mariaburcht. Het geheel bestaat uit een lange straatvleugel uit 1963 met achteraan drie dwarsvleugels. De oorsprong gaat terug tot 1798 wanneer een drietal zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de 7 weeën uit Ruiselede een school oprichten in Dentergem.


ID: 35695 | Bouwkundig element

Godshuis voor ouderlingen

Kerkham 3 (Destelbergen)
Godshuis voor ouderlingen, gesticht op 6 november 1843 door L.A. Huyttens en F.C. van Tieghem (zie stichtingsgedenksteen in de kelder).


ID: 35959 | Bouwkundig element

Herenhuis

Tramstraat 9 (Destelbergen)
Ten opzichte van van de overige bebouwing opvallend alleenstaand herenhuis met ruime achterliggende tuin palend aan de Krekelstraat, heden rustoord "Rozenhof". In het oog springende inplanting namelijk schuin ten opzichte van de huidige rooilijn met kleine omheinde voortuin en uitzicht op het dorpsplein.


ID: 214736 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Maria Assumpta

H. Moeremanslaan 8, 8A-B (Dilbeek)
19de-eeuws eclectisch landhuis met middeleeuwse steengroeve rondom, gelegen in een groot beboomd park, oorspronkelijk bijna 8 hectare, aangelegd rond 1880. Sinds 1953 rusthuis voor bejaarden in een gehalveerd park, met nieuwe gebouwen uit de jaren 1960, waaronder een moderne kapel en Lourdesgrot. Het park is toegankelijk via de H. Moeremanslaan waar nog één geblokte bepleisterde bakstenen pijler overblijft. Een tweede toegang bevindt zich aan het Bloemendal tussen twee geblokte ronde hardstenen zuilen. Het park bevat enkele bomen uit de 19de eeuw en een mooie rozenparterre.


ID: 2650 | Bouwkundig element

Vrouwenoord en rustoord Sint-Elisabeth

Kwakkelenberg 1-3 (Duffel)
Beeldbepalend hoekpand van 1938.