Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1039 resultaten


ID: 41510 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Pietersparochie

Vossenstraat 4 (Bertem)
Omgracht, fraai, twee verdiepingen hoge pastorie in classicistische stijl, gedateerd 1770.


ID: 17396 | Bouwkundig element

Schaliënhuis

Appelstraat 54 (Beveren)
Sterk gerestaureerde (gereconstrueerde) herenhoeve met nog deels omwalde tuin met bergschuurtje onder afgesnuit zadeldak aan de ingang, gekasseide oprit en woonhuis bestaande uit twee parallel tegen elkaar geplaatste vleugels onder zadeldaken gevat tussen trapgevels. Twee bouwperiodes aangeduid: 1564 en 1637.


ID: 17256 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Ter Snoecke

Heirbaan 34 (Beveren)
Omwalde hoeve, gelegen aan een aarden dreef beplant met populieren. Woonhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl onder mank zadeldak, op de rechter zijgevel door middel van muurankers 1650 gedateerd, doch oudere kern.


ID: 17387 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Walle

Oud Arenberg 73 (Beveren)
Het volledig omwalde geheel bestaat uit een centraal aarden erf met een 18de-eeuwse woonhuis, aan de straatzijde voorafgegaan door een omhaagde moestuin. Parallel aan de woning, ligt de karakteristieke en monumentale polderschuur. Het gaat om een vierbeukige langsschuur van vijf traveeën onder een schilddak, te dateren tussen circa 1790 en circa 1805.


ID: 17309 | Bouwkundig element

Duivekeethoeve

Zandstraat 196-198 (Beveren)
Omwalde open hoeve, aan het einde van een lange dreef gelegen. Het woonhuis is een heterogene constructie, in kern opklimmend tot de 16de eeuw, doch met aanbouwsels uit 17de, 19de en 20ste eeuw tegen oost-, zuid- en westgevels. Deels omhaagde boomgaard ten noorden ingepland.


ID: 637 | Bouwkundig element

Hoeve Hommelen

Hommelenweg 1 (Bilzen)
Van de oorspronkelijke monumentale, dubbel omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen bleven geen resten bewaard, op het tracé van de grachten na, waarvan het zuidwestelijke gedeelte nog met water is gevuld. Huidige boerenburgerhuis van circa 1850.


ID: 45077 | Bouwkundig element

Kasteel van Uitkerke

Kerkstraat 420 (Blankenberge)
Het huidige kasteel van Uitkerke gaat terug tot 1763 naar een ontwerp in rococostijl van architect Berger en is gelegen op een nog deels omwalde terp. In 1880 verbouwd, waarbij enkel het voorste gedeelte van het volume werd behouden. Aan de noordzijde is de terp afgegraven, vanaf de achterbouw van het huis komt men via een trap in een diepere fruit- en moestuin. Rond de terp is een tuin aangelegd met fruitbomen en struiken.


ID: 45088 | Bouwkundig element

Hoeve Raaswalle

Zeebruggelaan 163 (Blankenberge)
Historische hoeve zogenaamd "Raaswalle" met een belangrijke ligging net ten zuiden van de tweede Evendijk. Volgens historicus M. Coornaert gaat deze hoeve terug op een vluchtheuvel of "woonterp" binnen het schorrenland van de 10de of 11de eeuw (de hoeve moet "ten laatste kort na de bouw van de evendijk gevestigd zijn") zie de licht verhoogde ligging van het hoofdvolume en de nu verdwenen walgracht.


ID: 70771 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Willibrordusparochie

Monshofstraat 11 (Bocholt)
Ze is gelegen op een rechthoekig, omgracht en gedeeltelijk ommuurd perceel. Van de twee L-vormige vleugels bleef maar één bewaard. De huidige pastorie is wat betreft volume en ordonnantie volledig te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het oorspronkelijke gedeelte dateert uit de tweede helft van de 17de of de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 12577 | Bouwkundig element

Hoeve en landhuis Luizenkasteel of Bloemenhof

Bloemenhof 17-18, 19 (Boechout)
Hoeve en nieuw landhuis ingeplant binnen een met gras begroeid domein binnen brede omwatering waarlangs knotwilgen.