Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1040 resultaten


ID: 77483 | Bouwkundig element

Hoeve Het Prieel

Polderstraat 150 (Brugge)
Hoeve op L-vormige plattegrond met bestraat erf rond een grasplein. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Woonhuis met vernieuwd bakstenen parement aan de voorgevel. Stallingen met witbeschilderde verankerde gevels en zwart gepekte plint.


ID: 77185 | Bouwkundig element

Abdijsite Sint-Trudo

Sint-Trudostraat 62 (Brugge)
Heden vrij gaaf bewaarde, agrarische site met verdoken ligging achter een aan de straat gelegen, recent gebouwde huizenrij. De voormalige Sint-Trudohoeve is heden opgesplitst in twee landbouwuitbatingen, respectievelijk Sint-Trudostraat nummer 62 en 66.


ID: 77851 | Bouwkundig element

Groot Magdalenagoed

Stuivenbergstraat 1 (Brugge)
Omwalde, historische hoeve met bewaarde toegangsweg. Mogelijk al in de late middeleeuwen eigendom van de Brugse Magdalenaleprozerij. Na de Franse Revolutie kwam de hoeve in handen van het bestuur van de Burgerlijke Godshuizen.


ID: 79725 | Bouwkundig element

Hoeve Rood Huis

Ter Bollestraat 8 (Brugge)
Toegankelijk via twee lange oprijlanen aan de Dudzeelse Steenweg en aan de Ter Bollestraat.  Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf.


ID: 77526 | Bouwkundig element

Domein Veltem

Veltemweg 35 (Brugge)
Bos- en parkgebied van de voormalige kasteelsite "Veltem". Van de oude kasteelgebouwen blijft niets bewaard. In het bos zijn nog enkele sporen van de vroegere situatie herkenbaar. De grote, tweede omwalling is nog gedeeltelijk bewaard aan de west- en zuidkant, de vijver achter het Interbad is een restant van de kleine omwalling. Een kathedrale beukendreef leidt vanaf de Maalse Steenweg naar het Interbad (vroeger het kasteel). De grot, tevens ijskelder, is een grillig gevormde constructie met verschillende openingen.


ID: 75145 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Koude Keuken

Zandstraat 268-272 (Brugge)
Kasteeldomein toegankelijk via een lange dubbele beukendreef en een onder- en randbeplanting. Dreef leidt naar toegang gevormd door een stenen poort geflankeerd door de vroegere conciërgewoning. Het kasteel is centraal gelegen in een park en omgeven door een omwalling. Het volume met L-vormige plattegrond kwam grotendeels tot stand circa 1900 naar ontwerp van architect Charles De Wulf, maar met behoud van het ingangsgebouw en het aanpalend oostelijk gedeelte van de hoofdvleugel, die beide al staan weergegeven bij Sanderus. In het park bevindt zich nog een voormalige hoeve met losse bestanddelen, waarvan het boerenhuis in vereenvoudigde historiserende stijl gebouwd circa 1900.


ID: 135062 | Landschappelijk geheel

Lippelobos en kasteeldomein Hof te Melis met omgeving

Buggenhout (Buggenhout), Malderen (Londerzeel), Lippelo (Puurs-Sint-Amands)
Het gebied is gelegen op de overgang tussen de Zandstreek en de Kleistreekop de grens van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Dominerend in deze ankerplaats is ‘Hof te Melis’ en het omgevende Lippelobos. Het Lippelobos bestaat uit twee ruimtelijk duidelijk van elkaar verschillende delen: het ‘binnenbos’ rond het kasteel met oud bomenbestand, vele dreven en parkbeplantingen , en het ‘buitenbos’ dat hiervan gescheiden wordt door een brede wal of gracht. Dit centraal gelegen boscomplex staat in contrast tot de open weilanden langs de westzijde met prachtig zicht op het kasteel. Het schilderachtige oude gebouwencomplex met omgevend park van kasteel Hof te Melis, enkele mooie, monumentale dreven, alsook oude solitaire bomen dragen bij tot de aanzienlijke esthetische waarde van dit landschap


ID: 44589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Genthof

Mandekensstraat 117-121 (Buggenhout)
Voorheen omgracht kasteel gelegen in een uitgestrekt heraangelegd park van 42 hectare met vijvers en deels ommuurde moestuin, toegankelijk via een 500 meter lange eikendreef vanaf de Mandekensstraat. Het landhuis klimt in kern op tot circa 1860; het bijgebouw met voormalige paardenstallen, koetshuis, en conciërgewoning, werd opgericht in 1896. Ten oosten van het kasteel bevindt zich een omgrachte site met hovenierswoning, het 'Kaashof'.


ID: 44588 | Bouwkundig element

Kaashof

Mandekensstraat 121 (Buggenhout)
Omgrachte site met vroegere hovenierswoning, ingeplant ten oosten van het kasteel en eveneens toegankelijk via Genthof, vermoedelijk gebouwd circa 1800. Het voorerf is afgesloten door een deels gewitte bakstenen muur en één behouden vierkante hekpijler. Bakstenen woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak geflankeerd door lagere aanbouwsels.


ID: 78939 | Bouwkundig element

Groot Hof van Sint-Jan

Awalstraat 1 (Damme)
Historische omwalde hoeve met gebouwen minimaal opklimmend tot het begin van de 18de eeuw doch van middeleeuwse oorsprong. Ertoegang aan oostzijde gemarkeerd door ronde, zware bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek. Erf omzoomd door knotbomen. Witgekalkte en verankerde hoevegebouwen met gepekte plint onder pannen zadeldaken. Boerenhuis, dwarsschuur, stalvleugel, paardenstal en bakhuis