Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

99 resultaten


ID: 78893 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krakeelboomgaard 1 (Damme)
Historische hoevesite, op de kaart van Pieter Pourbus van 1561-1571 reeds weergegeven. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) in een grote boomgaard gesitueerd. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een verhard erf, waarop tevens verschillende recente loodsen. Haaks op het woonhuis, zomerkeuken met aansluitende lage varkensstalletjes, witgekalkt. Ten noorden van het woonhuis, een eenbeukige dwarsschuur.


ID: 78756 | Bouwkundig element

Kleine Mariakapel bij de Kapelhoeve

Krinkeldijk 2 (Damme)
Kleine Mariakapel aan de ingang van de "Kapelhoeve", gebouwd door de familie Govaert in 1945, als dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bruine bakstenen muur afgedekt met pannen zadeldakje. Kleine hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen), zijnde boerenhuis met daarachter bakhuis-zomerkeuken en met in zijn verlengde en stalvolume.


ID: 78897 | Bouwkundig element

Hoeve

Krinkeldijk 3 (Damme)
Hoeve gebouwd in 1875, gelegen op een onverhard erf dat te bereiken is via een lange dreef vanaf de Krinkeldijk. Erftoegang gemarkeerd door vierkante overhoeks geplaatse bakstenen pijlers. Gele, onbeschilderde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Woonhuis en stal vormen een vleugel (nok evenwijdig met dijk), haaks daarop een schuur, nu via een aanbouw met de stal verbonden; achter het boerenhuis een haakse zomerkeuken.


ID: 78820 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Leestjesstraat 16 (Damme)
Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen op een onverhard, met gras begroeid erf. Site aangeduid op kaart van Ferraris (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1845). 18de-eeuws boerenhuis met geïncorporeerde paardenstal, witgekalkte baksteenbouw onder pannen zadeldak; huis van vier traveeën + twee opkamertraveeën onder dezelfde nokhoogte. Voor het huis, een brede zomerkeuken.


ID: 78821 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Legeweg 12 (Damme)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen, zijnde boerenhuis en schuur, allebei met aansluitende stal, haaks op elkaar geplaatst op een onverhard erf. Vanaf de Legeweg toegankelijk via een lange dreef, afgesloten met een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Boerenhuis met vermoedelijk 17de-eeuwse kern; baksteenbouw onder pannen zadeldaken, bestaande uit laaghuis van drie traveeën en hooghuis van twee traveeën. Afgebroken bakhuis; zomerkeuken.


ID: 78827 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Middelburgsesteenweg 55 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen waarvan de meeste gebouwen dateren van begin 20ste eeuw. Boerenhuis haaks op de straat, witgeschilderde lijstgevel met muizentandfries, rechte muuropeningen; aansluitend lagere stalgedeelte met wellicht oudere kern. Achter het woongedeelte, zomerkeuken-stalvolume. Haaks op het boerenhuis-stal-volume, een lang volume in gele baksteen met schuur en stal, voorzien van muizentandfries.


ID: 78757 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Houcke Boven

Natiënlaan 15A (Damme)
Hoeve van het langgeveltype, waarvan de huidige gebouwen dateren van de 18de, 19de en 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), deels witgekalkte volumes met rechthoekige en licht getoogde muuropeningen. Langgestrekt, in kern wellicht 18de-eeuws, witgekalkt boerenhuis met links geïncorporeerd "boterhuisje". Aansluitend wagenhuis, schuur en koeienstal. In het verlengde, een zomerkeuken met bakoven. Tussen voormalige paardenstal en boerenhuis, mestvaalt.


ID: 78721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Bonempolder

Oude Damse Weg 1 (Damme)
Historische hoeve. Reeds bebouwing op de site weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Hoeve oorspronkelijk van het langgeveltype, thans met losstaande bestanddelen op deels verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen recente bakstenen pijlers. Boerenhuis, samen met aansluitende lagere stal- en schuurvleugel minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder pannen zadeldak; twee opkamertraveeën. Geïncorporeerd duiventil; losstaand bakhuis-zomerkeuken.


ID: 78781 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Pietersdyckagie

Pannepolderstraat 12 (Damme)
Historische hoevesite Sint-Pietersdyckagie, opklimmend tot de 17de eeuw, met een eerste vermelding in 1680. De huidige gebouwen, bestaande uit een opvallend geheel van twee in elkaars verlengde liggende, lange volumes, zijn in de 18de en 19de eeuw opgetrokken.


ID: 78987 | Bouwkundig element

Hoeve Scardauw

Schardauwstraat 15 (Damme)
Dieper gelegen hoeve "Scardauw", opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op het primitief kadasterplan (1834), uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw met woonhuis en bijgebouwen. Zo genoemd naar het leengoed Schardauw dat in de eerste helft van de 13de eeuw samen met het kleine leengoed Helsmoortel of Elsmoortele toegevoegd wordt aan de heerlijkheid Rostune, gelegen ten noorden ervan.