Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

99 resultaten


ID: 87715 | Bouwkundig element

Neerhof Goet van Nieuwenhove

Leegstraat 195 (Oostrozebeke)
Neerhof "Goet van Nieuwenhove", zie houten bord. Voormalig centrum van de heerlijkheid Nieuwenhove met omwald opperhof en neerhof. Nu blijft enkel nog het neerhof, met jaarsteen "1766" in de woning, bewaard.


ID: 87809 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlasstraat 17 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf. Staat op het primitief kadasterplan (circa 1830) met dezelfde configuratie, zie huidig. Laag, bakstenen woonhuis onder zadeldak (mechanische pannen) boven een gecementeerde plint, recent aangepaste muuropeningen.


ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed 't Reigersnest

Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.


ID: 45695 | Bouwkundig element

Pachthoeve 't Klokhof

Pardoenstraat 12 (Oudenburg)
Nog steeds bedrijvige pachthoeve zogenaamd " 't Klokhof", zie bord bij erfingang, genoemd naar de klok op het dak van het boerenhuis. Historische polderhoeve waarvan de oudste vermelding teruggaat tot een ommeloper van 1697: "hofstede (...) met de mote ende wallen ende syngelen rontomme".


ID: 211965 | Bouwkundig element

Goed ter Deurhout

Meulebekestraat 97 (Pittem)
18de- en 19de-eeuwse hoevegebouwen met mogelijk oudere kern, op oudere site. Hoeve met losse bestanddelen, in gesloten opstelling rond het verharde erf.


ID: 212105 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Turkeijensteenweg 21 (Pittem)
Hoeve op een oudere site, met boerenwoning uit 1837, een groot bakhuis of zomerkeuken in het verlengde, en een 19de-eeuwse aardappelkelder ertussen. Boerenwoning in donkerrode bakstenen, eenlaagsbouw onder zadeldak met een erfgevel van zes traveeën.


ID: 31347 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Busseboomstraat 3 (Poperinge)
Boerenwoning, aanleunend bij het langgestrekte type, met oude 18de-eeuwse kern. Restant van een hoeve met losse bestanddelen.


ID: 31180 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pezelstraat 92-94 (Poperinge)
Hoeve uit de 19de eeuw met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom een erf zonder specifieke vorm. Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type, met een gekasseide brede stoep uitlopend op een siertuin. Ten oosten aan de erfoprit: dwarsschuur onder zadeldak. Het jaartal 1857 is in lichtere bakstenen opgenomen in het metselverband van de zuidelijke zijgevel.


ID: 31210 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Singel 2 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen, opgesteld rondom een verhard erf, ten noordwesten toegankelijk via een begrinte erfoprit aan straatzijde afgesloten door een hek. Links ervan bevindt zich een kapelletje. Ten noordwesten bevindt zich het boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type en opklimmend tot de vroege 19de eeuw.


ID: 90423 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 16 (Ruiselede)
Voormalige pachthoeve van de familie Gilliodts, grootgrondbezitter in Doomkerke. Vroeger "Tieste Van Ackers hof", nu beter bekend als "Pestels hof" genoemd respectievelijk naar de vroegere en huidige bewoners. De kleigrond op de weide achter deze hoeve dient als grondstof voor de bakstenen die gebruikt worden voor het bouwen van de kerk, school en klooster, pastorie en de omliggende huizen.