Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

99 resultaten


ID: 88898 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westernieuwweg 65 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen, zoals het jaartal in de zijpuntgevel van het woonhuis vermeld, gebouwd in 1895. Oorspronkelijke bebouwing in donkerrode, verzorgde baksteenbouw onder pannen zadeldaken: woonhuis van vijf traveeën (nok parallel aan de straat), haaks aangebouwde lage stal en ten westen daarvan een klein losstaand volume, wellicht zomerkeuken.


ID: 88906 | Bouwkundig element

Hoeve Westwerve

Westernieuwweg 89 (Jabbeke)
Mooie historische hoeve van het langgeveltype, dat als toponiem al teruggaat tot de 13de eeuw. Volgens auteur Franchoo is het terug te leiden tot 1272, toen "Westwerve" werd opgericht als versterking aan de rand van het zeegebied en bewoond werd door jonkheer Lemsins van Westwerve. Beeldbepalende hoeve die met haar langgestrekt volume haaks in een bocht van de Westernieuwweg is ingeplant. Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken. Het volledige volume is witgekalkt met gepekte plint.


ID: 58768 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Stelle

Hazegrasstraat 120 (Knokke-Heist)
De Grote Stelle is een polderhoeve met losse bakstenen bestanddelen, opgesteld aan weerzijden van de Hazegrasstraat, een straat getrokken op de vroegere Sint-Paulusdijk. Ten zuiden van de straat het woonhuis met bakhuis/zomerkeuken/washuis, stallen en hondenhok, ten noorden van de straat, grote schuur en twee stallen.


ID: 58560 | Bouwkundig element

Jacobinessenhoeve

Westkapellestraat 261 (Knokke-Heist)
De hoeve gaat terug tot in de middeleeuwen. De toenmalige hoeve behoort in 1447 nog aan Lieven van Kortrijk, en gaat later over aan het klooster van de Jacobinessen te Brugge (eerste vermelding van dit feit in 1607). Huidige gebouwen, losstaande witgekalkte bestanddelen, met boerenhuis van het langgestrekte type met geïncorporeerde stallen gaan vermoedelijk terug tot 18de eeuw, achterliggende zomerkeuken zou het oudste zijn. Boerenhuis met opkamertravee, kelder met tongewelf, muurvlechtingen in rechterzijpuntgevel, andere traveeën verhoogd in 1902.


ID: 208894 | Bouwkundig element

Hoeve

Pereboomstraat 1 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve, als site opklimmend tot de 17de eeuw, huidig gebouwenbestand te dateren in de late 18de en 19de eeuw. Bestaande uit een boerenhuis, stal, schuur met wagenhuis en bakhuis georganiseerd rond een deels begraasd, deels gekiezeld erf met een gemetseld hondenhok uit de 20ste eeuw.


ID: 91011 | Bouwkundig element

Hoeve het Kasteeltje

Vinkaertstraat 12 (Kortemark)
De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828): eigenaar is dan de Kortemarkse molenaar Dewulf, de bestanddelen zijn L-vormig opgesteld rondom een erf met boomgaard, het boerenhuis ten noorden van het erf. Bij de mutatie van 1836 (de eigendom gaat over naar de Brugse familie Van Outryve d'Ydewalle) wordt van de tweewoonst een landgebouw gemaakt en wordt een nieuw huis gebouwd ten oosten van het erf. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie).


ID: 200651 | Bouwkundig element

Hoeve Sioengoed

Beekstraat 109 (Kortrijk)
Oud hoevesite, gelegen aan de zuidelijke rand van de Kortrijkse agglomeratie. De hoeve behoorde rond 1747 toe aan het toenmalige Klooster van het Sioen binnen Kortrijk; rond 1770 wordt het klooster van Sint-Katharina als eigenaar vermeld. Stopzetting van landbouwactiviteiten in jaren 1970.


ID: 54805 | Bouwkundig element

Cuylehoeve

Cuyleweg 2 (Middelkerke)
Hoeve met oude kern uit de 18de eeuw aangeduid op Ferrariskaart van 1770-1778. Lage, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rondom een deels verhard erf; ten zuiden, gekasseide oprit met twee straattoegangen gemarkeerd door ijzeren hekken.


ID: 87648 | Bouwkundig element

Historische hoeve De Kleine Molsten

Boomgaardstraat 9 (Oostrozebeke)
Historische hoeve "De Kleine Molsten" zie smeedijzeren opschrift aan de gevel, toegankelijk via een aarden oprit. Volgens De Flou behoort de hoeve samen met het verderop gelegen "Groot Goed ter Molst" oorspronkelijk tot een heerlijkheid gelegen tussen Oostrozebeke en Wielsbeke. Het eerste "Goed te Molst" is later (in elk geval niet vóór 1845) opgesplitst in drie pachthoven. Op een kaart van een renteboek uit 1642 staat op deze plaats een hoeve getekend. In de 18de eeuw is er sprake van "'t Kleen goed te Molst".


ID: 87666 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoogleenstraat 24 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een oude voetwegel die oorspronkelijk in een hoek omheen de hoeve tussen de Hoogleenstraat en de Molstenstraat liep. Een onverharde weg door het ruime, begraasde erf maakt nu de verbinding. Het erf is dan ook aan noord- en zuidzijde toegankelijk via hekkens, gevat in bakstenen pijlers, uitgevend op de bewaarde gedeelten van de wegel.