Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

99 resultaten


ID: 86651 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hoogserlei

Hoogserleistraat 5 (Tielt)
Historische hoeve 't Hoogserlei, voor het eerst vermeld als tooghe Scalley in 1462. Hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen omheen verhard erf met centraal beboomd grasperk. Aan de noordzijde, eenlagig boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak, met haaks bakstenen bijgebouw van 1941 (bakhuis/zomerkeuken?). Haakse losstaande langsschuur aan de straatzijde. Ten oosten van het woonhuis, bakstenen stal onder zadeldak.


ID: 87214 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 25 (Tielt)
Historische hoeve, bestaande uit losstaande bestanddelen, langsheen een begraasd erf met centrale notelaar en losse verharding.


ID: 87140 | Bouwkundig element

Mevrouwmolen met molenaarswoning

Mevrouwmolenstraat 2 (Tielt)
De Mevrouwmolen of Vrouwenmolen met bijhorend molenaarshuis en bijgebouwen is een molensite, bestaande uit losstaande hoevegebouwen en een molen rondom een erf. De molen is een stenen korenwindmolen (tot 1950 ook oliemolen) van het type bovenkruier.


ID: 87049 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poekestraat 25 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losse hoevegebouwen aan weerszijden van een erf, opklimmend tot 1818. Oorspronkelijk staat een boerenhuis parallel met een schuur, met kleinere gebouwtjes ten oosten van het erf, zie primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 87181 | Bouwkundig element

Goet te Keuckelaere

Vinktse Binnenweg 7 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen, boerenhuis en schuur in L-vormige constellatie aan noord- en westzijde van het erf, deels in losse verharding.


ID: 89465 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Molstenstraat 1 (Wielsbeke)
Historische hoeve gelegen op het hoekperceel tussen de Kleine Molstenstraat, Ridder de Ghellinckstraat, Vierlindenstraat en Vaartstraat, bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf. In geschiedenis minstens opklimmend tot halverwege de 17de eeuw, huidige hoevegebouwen vermoedelijk met 18de-eeuwse of begin-19de-eeuwse kern.


ID: 89468 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 8 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, in site minstens opklimmend tot het midden van de 17de eeuw. Eertijds met rechtstreekse toegang via de Lindestraat, thans slechts toegankelijk via de toegang tot het privédomein van nummer 6.


ID: 89576 | Bouwkundig element

Hoeve en vlasfabriek Site d'Hoop

Oostrozebeeksestraat 118 (Wielsbeke)
Historische hoeve met 20ste-eeuwse vlasfabriek. Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen en minimaal opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie afbeelding van vierkante omwalling (zonder bebouwing) in het landboek van de heerlijkheid Woubrechts (1631). Hoevegebouwen met 19de-eeuwse (woonhuis mogelijk 18de-eeuwse) kern.


ID: 89659 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen

Vijvedreef 34 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in kern teruggaand tot het derde kwart van de 18de eeuw. Stal en zomerkeuken in verankerde donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen.


ID: 209289 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abdijhoek 7 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen, een weinig hoger gelegen aan een bocht en met uitzicht op de vallei van de Zabbeek. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1870 de afbraak van de oude gebouwen en het optrekken van een nieuw boerenhuis Ruim, onverhard, gedeeltelijk begraasd erf met voorliggende weide. De oostzijde van het erf paalt aan de gemeentegrens met Loppem. Dubbelhuis in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Monumentale schuur met geïncorporeerde stalling. Zomerkeuken in gele baksteen onder breed, geknikt zadeldak.