Gebeurtenis

Inventarisatie funerair erfgoed

thematische inventarisatie
ID
1033
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1033

Beschrijving

De thematische inventarisatie van het funerair erfgoed in Vlaanderen ging van start in 2013. Het is een gefaseerd project waarbij in eerste instantie alle bewaarde kerkhoven in Vlaanderen worden onderzocht. In een tweede fase komen de buitenbegraafplaatsen aan bod.

Het onderzoek vindt plaats op basis van veldwerk, aangevuld met het onderzoek van historische kaarten, afbeeldingen en literatuur. 

Bij de selectie van het funerair erfgoed voor opname in de inventaris wordt rekening gehouden met het totaalbeeld van de site, de structurerende historische erfgoedelementen en de individuele graftekens die in ideale omstandigheden de evolutie van de funeraire vormgeving over een langere periode illustreren. De inventarisatie heeft niet tot doel om alle erfgoedelementen, waaronder de graftekens, individueel te inventariseren en te beschrijven maar wel de algemenen kenmerken en tendensen van een funeraire site te capteren. 

De resultaten worden beschreven in de Inventaris Onroerend Erfgoed. Er is aandacht voor de geschiedenis van de site of het object, de structurerende erfgoedelementen, de types aan graftekens die er bewaard bleven, de gebruikte stijlen en materialen. De meest opmerkelijke graftekens worden afzonderlijk beschreven. Beschermde graftekens krijgen een eigen object in de inventaris. 

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Brikstraat 2 (Herne)
Heterogeen gebouw met ommuurd kerkhof, en volgende plattegrond: een westertoren met noordertraptorentje, een driebeukig hallenschip, een koor met driezijdige sluiting en flankerende sacristieën. Van de oudste toestand uit de 13de eeuw blijft de vierkante toren over.


Plaats 14 (Galmaarden)
Neogotisch gebouw, opgetrokken uit bak- en natuursteen in 1870-73 naar plannen van architect Carpentier, ter vervanging van een ouder kerkje.


Onder de Toren (Brugge)
De monumentale gotische kerk uit de 13de eeuw is een schoolvoorbeeld van de Vlaamse baksteengotiek. Georiënteerde kruiskerk met basilicale opstand, gemarkeerd door een zware, vooruitspringende westtoren. Het omringend kerkhof met een deels gekasseid, deels geasfalteerd omlopend kerkpad, is geflankeerd door leilinden en afgezet door een bakstenen muurtje onder ezelsrug.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie funerair erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1033 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.