Gebeurtenis

Inventarisatie funerair erfgoed

thematische inventarisatie
ID
1033
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1033

Beschrijving

De thematische inventarisatie van het funerair erfgoed in Vlaanderen ging van start in 2013. Het is een gefaseerd project waarbij in eerste instantie alle bewaarde kerkhoven in Vlaanderen worden onderzocht. In een tweede fase komen de buitenbegraafplaatsen aan bod.

Het onderzoek vindt plaats op basis van veldwerk, aangevuld met het onderzoek van historische kaarten, afbeeldingen en literatuur. 

Bij de selectie van het funerair erfgoed voor opname in de inventaris wordt rekening gehouden met het totaalbeeld van de site, de structurerende historische erfgoedelementen en de individuele graftekens die in ideale omstandigheden de evolutie van de funeraire vormgeving over een langere periode illustreren. De inventarisatie heeft niet tot doel om alle erfgoedelementen, waaronder de graftekens, individueel te inventariseren en te beschrijven maar wel de algemenen kenmerken en tendensen van een funeraire site te capteren. 

De resultaten worden beschreven in de Inventaris Onroerend Erfgoed. Er is aandacht voor de geschiedenis van de site of het object, de structurerende erfgoedelementen, de types aan graftekens die er bewaard bleven, de gebruikte stijlen en materialen. De meest opmerkelijke graftekens worden afzonderlijk beschreven. Beschermde graftekens krijgen een eigen object in de inventaris. 

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Europalaan 63 (Dilsen-Stokkem)
De nieuwe kerk in neogotische stijl werd gebouwd in 1908-12 in het centrum van de nieuwe dorpskern, die zich in het gehucht Houtissen had ontwikkeld en ondertussen belangrijker was geworden dan het oorspronkelijk centrum. Ten noorden van de kerk ligt het kerkhof.


Kerkstraat 9 (Dilsen-Stokkem)
In 1644 wordt een nieuwe kerk gebouwd door Willem van Bocholt, met behoud van de romaanse toren van Maaskeien. Deze kerk was een éénbeukige kerk met een koor van twee rechte traveeën en sacristie tegen de zuidzijde van het koor. Omheen de kerk ligt het vergroende kerkhof.


Haagstraat (Dilsen-Stokkem)
De oorspronkelijke kerk was een kleine, neoclassicistische zaalkerk met toren boven de voorgevel, gebouwd in 1834-36. In 1937-39 werd de kerk vergroot door G. Daniëls. Ten oosten van de kerk, nabij het koor, ligt het restant van het kerkhof.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie funerair erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1033 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.