De rapportage 'kenniswinst archeologie 2024' bundelt alle fiches uit de inventaris van eindverslagen van archeologische opgravingen en aanvullende onderzoeken gepubliceerd in 2024, en vat eveneens de gepubliceerde syntheseonderzoeken van 2024 samen. De resultaten van de onderzoeken worden opgelijst per archeologische periode (van oud naar jong).
Harelbeke Eerste Aardstraat: Een kringgreppel en twee kuilen zijn te situeren in het finaalneolithicum of vroege bronstijd.
Kruibeke-Mercator: Enkele verspreid aangetroffen artefacten, waaronder een pijlpunt uit het laatneolithicum.
Ternat Assesteenweg 8-10: Een 14C datering op 'los' houtskool dateert in het middenneolithicum, een vuursteen bijlfragment behoort mogelijk ook tot deze periode.
Diest Sint-Annendaal: Ovaalvormige greppels verraden de aanwezigheid van een begraafplaats uit de midden bronstijd (radiokoolstofdateringen tussen 1410 en 1220 v. Chr.).
Harelbeke Eerste Aardstraat: Een kringgreppel en twee kuilen zijn te situeren in het finaalneolithicum of vroege bronstijd.
Wichelen Bellekouter: Een aantal kuilen, op basis van 14C datering te situeren in de bronstijd.
ijzertijd
Aalter Bierweg: Een grote waterkuil en enkele paalkuilen.
Antwerpen Krijgslaan: Sporen, met een hoofd en bijgebouw, van een erf uit de middenijzertijd.
Beerse Sint-Isidoorstraat: Spiekers en crematieresten uit de vroege ijzertijd, en spiekers en een hoofd- en bijgebouw uit de late ijzertijd of vroeg-Romeinse periode.
Bocholt Rademakersstraat: Een geïsoleerde kuil met aardewerk, met 14C gedateerd in de vroege ijzertijd.
Kruibeke-Mercator: Een waterkuil uit de vroege ijzertijd en gebouwplattegronden uit de late ijzertijd. Natuurwetenschappelijk onderzoek geeft een goed beeld van de toenmalige plantengroei op de site.
Kruibeke-Mercator: Een gebouwplattegrond, vermoedelijk uit de 1ste eeuw n. Chr.
Lummen Pastorijstraat: Enkele sporen zijn via 14C analyse te plaatsen in de midden/laat- Romeinse periode.
Meise Birrebeekstraat: Bewoningssporen, o.a. van een spieker, uit de midden-Romeinse periode. Een 14C datering plaatst één van de kuilen in de laat-Romeinse periode.
Ternat Assesteenweg 8-10: Nederzettingssporen en brandrestengraven, uit de 1ste tot 3e eeuw n. Chr.
Zwijndrecht Oude Gentweg: Deel van een woonerf met o.a. een hoofdgebouw uit de 12de-13de eeuw, natuurwetenschappelijk onderzoek biedt een blik op de begroeiing.
Ieper Koningin Elisabethlaan: Diverse sporen, ophogingslagen en resten van structuren, natuurwetenschappelijk onderzoek biedt een blik op de toenmalige omgeving.
Harelbeke Twee-Bruggenstraat 14: Eén van de tonwaterputten had een heterogene vulling met materiaal van volle middeleeuwen tot nieuwe tijd, en ophogingspakketten op de oever van de Leie.
Bron: Eindverslagen, Nota's met afwerking en Syntheseonderzoeken archeologie 2024. Type: literatuur Datum:
Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten
Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten
Bekijk gerelateerde waarnemingen
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rapportage kenniswinst archeologie 2024 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1084422 (geraadpleegd op ).