Gebeurtenis

Inventarisatie houtige beplantingen Heuvelland

geografische inventarisatie
ID
1092
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1092

Beschrijving

De inventaris ‘Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde’ ontstond in 2006. Meldingen van erfgoedbomen en –struiken werden onderzocht en opgenomen in de inventaris indien ze erfgoedwaarde hadden. Om de methodologie op punt te zetten werd in de periode 2005-2013 één gemeente per provincie volledig geïnventariseerd. Op die manier zijn Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem, met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken, gebiedsdekkend geïnventariseerd.

Bij deze geografische inventarisatie kwamen alle typologieën en soorten aan bod, ook representatieve doorsneebeplantingen. Er werd ook aandacht besteed aan de contextwaarde en hoe belangrijk het item is voor het geheel van de landschappelijke structuur. Tijdens uitgebreid veldwerk werden alle items geselecteerd en geëvalueerd.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Inventarisatie houtige beplantingen 2005-2013

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Dries (Heuvelland)
De dorpskern van Kemmel wordt gevormd door de Dries met ten zuidwesten ervan de parochiekerk, gelegen midden kerkhof. Tot op vandaag bestaat de Dries nog steeds uit een centraal grasperk afgezet door middel van 22 gekandelaarde kastanjelaars. Het centrale grasplein is omgeven door een omlopende verharde, openbare weg met de aansluitende dorpsbebouwing. Op de Dries staat het beeld ‘De Gaper’. Op de noordoostelijke hoek van de Dries staat een zeven zijdige kiosk, opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog naar het vooroorlogs model.


Hoogplaatsstraat, Molentjesstraat (Kortrijk)
Wegkapel beschaduwd door twee linden. Bakstenen bedehuisje van 1910, zie gevelsteen met opschrift: "O.L.V. VAN BIJSTAND B.V.O. 'T JAAR 1910." Puntgevel bekroond door ijzeren kruis. Spitsboogdeur.


Holle Bergweg (Heuvelland)
Gemengde soortenrijke houtkant van esdoorn, zoete kers, veldesdoorn, hazelaar, es en zomereik. De houtkant begeleidt het onverharde holle weggedeelte van de Holle Bergweg.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie houtige beplantingen Heuvelland [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1092 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.