Gebeurtenis

Inventarisatie Overgangsgebied tussen Kempen en Haspengouw op de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau

geografische inventarisatie
ID
1167
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1167

Beschrijving

Het landschappelijke geheel “Overgangsgebied tussen Kempen en Haspengouw op de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau” werd geïnventariseerd naar aanleiding van de actualisatie van dit gebied in de Landschapsatlas.

Voor deze inventarisatie werd een inhoudelijk onderzoek en terreinwerk uitgevoerd en werd de actuele toestand geregistreerd aan de hand van foto’s. Op basis hiervan werd de tekstfiche en de afbakening van het gebied geactualiseerd. Daarnaast werden er tijdens deze gebeurtenis ook nieuwe erfgoedobjecten (landschappelijk, bouwkundig, archeologisch) toegevoegd aan de inventaris en bestaande fiches geactualiseerd.

Bij de inventarisatie werd uitgegaan van de afbakening van het landschappelijke geheel. Er werd echter vaak ruimer gekeken dan deze strikte afbakening waardoor er ook objecten kunnen zijn opgenomen die buiten deze afbakening liggen.

Bron     : -
Auteurs :  De Haan, Aukje
Datum  : 06-02-2020


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Schansstraat zonder nummer (Zutendaal)
Een rechthoekige, met brede gracht omgeven stuk grond in de vallei van de Bezoensbeek, op de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau. Deze vluchtschans of ook boerenschans genoemd is aangelegd door gezinnen uit de omliggende gehuchten als toevluchtsoord tegen militaire strooptochten van militaire troepen op doortocht. De verdedigingsgracht van de Stalkerschans wordt met uittredend kwelwater gevoed, terwijl het overtollige water via een overloop naar de Bezoensbeek afloopt. De structuur bestaande uit een schanslichaam en de omgevende verdedigingsgracht is zeer goed bewaard.


Eigenbilzen (Bilzen)
Oeverbunker 4 is één van de overblijvende bunkers van de dekkingstelling langs het Albertkanaal, een bunkerlinie uit de jaren 1930. In de sector Eigenbilzen-Briegden is uitzonderlijk een reeks van drie oeverbunkers bewaard gebleven, waaronder oeverbunker 4.


Eigenbilzen (Bilzen)
Oeverbunker 5bis is één van de overblijvende bunkers van de dekkingstelling langs het Albertkanaal, een bunkerlinie uit de jaren 1930. In de sector Eigenbilzen-Briegden is uitzonderlijk een reeks van drie oeverbunkers bewaard gebleven, waaronder oeverbunker 5bis.