Gebeurtenis

Inventarisatie bouwkundig erfgoed Paul Fredericqstraat, Jakob Heremansstraat, Muinkkaai, Hofstraat, François Benardstraat en Tijgerstraat Gent

inventarisatie
ID
1294
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1294

Beschrijving

Vanaf 2018 voorziet de stad Gent elk jaar een budget voor de herinventarisatie van bouwkundig erfgoed in de stad. Elk project wordt uitgevoerd in samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed. De uitvoering van het onderzoek en de verwerking in inventarisfiches wordt uitbesteed aan een onderzoeksbureau. Bij elk project wil de stad focussen op architectuur uit de periode 1900-1945.

In 2019-2020 wordt de herinventarisatie van een reeks Gentse straten opgestart: de Paul Fredericqstraat, de Jakob Heremansstraat, de Muinkkaai, de Hofstraat, de François Benardstraat en de Tijgerstraat. De studenten van de opleiding Erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen werkten in 2016-2017 voor het bouwkundig erfgoed in deze straten inventarisfiches uit, als praktijkoefeningen binnen de opleiding. Deze opdracht wil betreffende oefeningen herwerken tot materiaal dat ingevoerd kan worden in de inventariswebsite van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Het onderzoek wordt toegewezen aan Carlo De Caluwe en Karolien Janssens van onderzoeksbureau Archivaria. In 2019 werken zij aan het onderzoek. Ze werken een 120-tal inventarisfiches uit, die na een grondige redactie van Jo Braeken (agentschap Onroerend Erfgoed) op de inventariswebsite worden gepubliceerd.

Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

François Benardstraat 18 (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1874 ontworpen door architect Jules De Somme. Opdrachtgever was Johannes Katz, die ook bouwaanvragen indiende voor de panden op nummer 16 en 22. De statige rijwoning heeft drie even brede traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain en onder een pannen zadeldak, en is voorzien van een bepleisterde en geschilderde lijstgevel.


François Benardstraat 22 (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd gebouwd volgens een bouwdossier uit 1880. Opdrachtgever was Johannes Katz. Katz had in 1874 en 1875 ook de bouwaanvragen ingediend voor de panden op nummer 16 en 18, naar ontwerp van architect Jules De Somme. Er zijn geen aanwijzingen dat de woning op nummer 22 ook een ontwerp van De Somme zou zijn. De woning heeft dezelfde vormgeving als de rechts aansluitende, verbouwde woning op nummer 20, hoewel deze niet in dezelfde bouwaanvraag werd behandeld.


Hofstraat 56-58, 56A (Gent)
Dit ensemble van twee burgerhuizen met art-decogetinte kenmerken en grotendeels bewaard schrijnwerk, werd in 1930 ontworpen door architect Jean De Schrijver. De bouwaanvragen werden door twee verschillende bouwheren ingediend. Voor nummer 56 was dit R. Van Damme en voor nummer 58 was dit Liévin Hoste.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Inventarisatie bouwkundig erfgoed Paul Fredericqstraat, Jakob Heremansstraat, Muinkkaai, Hofstraat, François Benardstraat en Tijgerstraat Gent [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1294 (Geraadpleegd op )