Gebeurtenis

Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2011

ad hoc-inventarisatie
ID
920
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/920

Beschrijving

Van 2010 tot eind 2014 vulde het agentschap Onroerend Erfgoed de inventaris van het bouwkundig erfgoed aan op basis van meldingen door lokale overheden, verenigingen en particulieren. In 2011 werden er aan de inventaris 77 objecten toegevoegd op basis van deze aanvragen.

Van 2010 tot 2014 kon iedereen suggesties doen om bouwkundig erfgoed te laten opnemen in de wetenschappelijke inventaris. Na 2014 werd dit project stopgezet. Sinds 1 januari 2017 is het geografisch inventariseren van bouwkundig erfgoed een bevoegdheid van de lokale overheden.

Iedereen kon erfgoed aangeven zowel in eigen bezit als ander erfgoed waarvan men vond dat het een plaats in de inventaris verdiende. Om de erfgoedwaarde te bepalen, screende het agentschap elke aanvraag ter plaatse, werd er telkens archief-  (kadaster) en literatuuronderzoek uitgevoerd en werd het pand of de constructie vergeleken met voorbeelden uit de streek die al in de inventaris waren opgenomen.

De meeste fiches die we toevoegden aan de inventaris betreffen 19de- en 20ste-eeuwse architectuur. Bij de oudste geografische inventarissen viel die architectuur nog grotendeels uit de boot omwille van de toenmalige selectiecriteria. Na de opname in de wetenschappelijke inventaris werden de objecten mee opgenomen in de vastgestelde inventaris.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Meldert-Dorp 3 (Aalst)
Huis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Rechthoekige deur met natuurstenen omlijsting, en rechthoekige vensters met natuurstenen dorpels.


Putstraat (Aalst)
Vervallen bakstenen gebouwen van de voormalige Brouwerij Goossens, van de straat afgesloten door een lange bakstenen muur. Bakstenen constructie onder zadeldak met ingebouwde ronde schouw.


Monseigneur De Haernelaan (Kortrijk)
Plantsoen met standbeeld van Monseigneur De Haerne omgeven door zeven platanen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2011 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/920 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.