Gebeurtenis

Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2012

ad hoc-inventarisatie
ID
960
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/960

Beschrijving

Van 2010 tot eind 2014 vulde het agentschap Onroerend Erfgoed de inventaris van het bouwkundig erfgoed aan op basis van meldingen door lokale overheden, verenigingen en particulieren. In 2012 werden er aan de inventaris 166 objecten toegevoegd op basis van deze aanvragen.

Van 2010 tot 2014 kon iedereen suggesties doen om bouwkundig erfgoed te laten opnemen in de wetenschappelijke inventaris. Na 2014 werd dit project stopgezet. Sinds 1 januari 2017 is het geografisch inventariseren van bouwkundig erfgoed een bevoegdheid van de lokale overheden.

Iedereen kon erfgoed aangeven zowel in eigen bezit als ander erfgoed waarvan men vond dat het een plaats in de inventaris verdiende. Om de erfgoedwaarde te bepalen, screende het agentschap elke aanvraag ter plaatse, werd er telkens archief-  (kadaster) en literatuuronderzoek uitgevoerd en werd het pand of de constructie vergeleken met voorbeelden uit de streek die al in de inventaris waren opgenomen.

De meeste fiches die we toevoegden aan de inventaris betreffen 19de- en 20ste-eeuwse architectuur. Bij de oudste geografische inventarissen viel die architectuur nog grotendeels uit de boot omwille van de toenmalige selectiecriteria. Na de opname in de wetenschappelijke inventaris werden de objecten mee opgenomen in de vastgestelde inventaris.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Pastorijstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Hoge, natuurstenen sokkel waarop twee in brons gegoten soldaten, gelegen in een omheind perkje, opgericht kort na de Eerste Wereldoorlog, ontwerp en uitvoering van Joseph Baudrenghien en bronsgieter Léon Orban.


Veerstraat 21 (Gent)
Rijwoning in romantisch kubisme van drie bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, in 1937 geregistreerd in het kadaster als woning van architect Richard Deweirdt, bouwkundige.


Domien Ingelsstraat 30, 30A (Gent)
Hoekwoning in expressionistische baksteenarchitectuur uit het interbellum van respectievelijk één, twee en drie bouwlagen onder een plat dak, naar ontwerp van architect Richard Deweirdt.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2012 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/960 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.