Resultaten gebeurtenissen

< Ga naar zoekformulier

Resultaten gebeurtenissen

46 resultaten


ID: 921 | geografische inventarisatie, thematische inventarisatie

tot
Alveringem, De Panne, Diksmuide, Gistel, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ieper, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Menen, Mesen, Moorslede, Nieuwpoort, Poperinge, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Zonnebeke (West-Vlaanderen)
Van 2002 tot en met 2005 werd een inventaris gemaakt van de materiële overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Deze inventaris was een gemeenschappelijk project van de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie West-Vlaanderen in het kader van de (momenteel lopende) procedure om de Eerste Wereldoorlog-relicten in dit gebied te laten erkennen als UNESCO-werelderfgoed en het project "De Westhoek: oorlog en vrede" van de provincie West-Vlaanderen. De inventarisatie werd uitgevoerd door twee projectmedewerkers: Hannelore Decoodt en Nele Bogaert.


ID: 1077026 | bouwarcheologisch onderzoek, bouwhistorisch onderzoek, literatuurstudie, radiokoolstofdatering, bureauonderzoek, thematische inventarisatie

tot
Antwerpen (Antwerpen)
Het archeologisch syntheseproject stelde tot hoofddoel inzicht te verwerven in de diachronische evolutie van het Antwerpse burchtgebied, in de ruimtelijke ordening en leefomgeving van de burcht en in de rol van de burcht voor de stadsontwikkeling, meer bepaald in de transformatie van nederzetting tot versterkt handelscentrum en middeleeuwse handelsstad.


ID: 1032 | thematische inventarisatie

tot
Ardooie, Beernem, Blankenberge, Bredene, Brugge, De Haan, Deerlijk, Gistel, Hooglede, Ichtegem, Izegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Kortemark, Ledegem, Lichtervelde, Menen, Middelkerke, Moorslede, Oostende, Oudenburg, Roeselare, Staden, Wervik, Zedelgem, Zuienkerke (West-Vlaanderen)
De inventarisatie van de bunkers van het Duitse hinterland kadert in het beleidsthema rond het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog. Met het pakket ‘bunkers Duits hinterland’ worden die betonnen militaire constructies bedoeld, die tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Duitse leger werden opgetrokken in West-Vlaanderen, behalve in de Westhoek of de ‘Hollandstellung’.


ID: 1077037 | anthracologisch onderzoek, palynologisch onderzoek, bureauonderzoek, thematische inventarisatie, radiokoolstofdatering

tot
Kerkhove (Avelgem), Zingem (Kruisem), Ename (Oudenaarde)
SOLVA beoogt met het syntheseonderzoek ‘Door de bomen het bos zien. Een landschapsreconstructie van een microregio in de Zuid-Vlaamse leemstreek tussen de late ijzertijd en het begin van de late middeleeuwen’ een eerste proeve tot microregionaal landschapsonderzoek te realiseren, gekaderd binnen een archeologische context, aan de hand van het synthetiseren van paleo-ecologische informatie en een confrontatie met de archeologische bronnen.


ID: 1254 | thematische inventarisatie

tot
Beerse (Beerse), Brecht, Sint-Job-in-'t Goor, Sint-Lenaarts (Brecht), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout), Rijkevorsel (Rijkevorsel), Schoten (Schoten), Turnhout (Turnhout)
De thematische inventarisatie van de bunkers van de ‘Turnhoutkanalstellung’ kadert in het beleidsthema rond het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog. De 'Turnhoutkanalstellung' was tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. De stelling werd geconcipieerd als een geheel aan draadhindernissen, loopgraven en bunkers, die werden aangelegd in 1916-1918.


ID: 1073397 | thematische inventarisatie, typologisch-thematisch onderzoek, materiaalstudie


Vierbunderweg (Bekkevoort)
In kader van Centrale Archeologische Inventaris worden een aantal privé collecties in detail beschreven en geregistreerd.


ID: 1244 | thematische inventarisatie

tot
Beveren, Haasdonk (Beveren)
De aanvullende inventarisatie van de bunkers van de ‘Westabschnitt’ kadert in het beleidsthema rond het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog. De ‘Westabschnitt’ is één van de Duitse bunkerlinies, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd als onderdeel van de ‘Stellung Antwerpen’. Deze bunkerlinie was geconcipieerd als een geheel aan draadhindernissen, loopgraven en bunkers, aangelegd in de jaren 1916-1918.


ID: 923 | thematische inventarisatie, geografische inventarisatie

tot
Kieldrecht (Beveren)
Het onderzoek naar de polderschuren in Kieldrecht (Beveren) werd als een urgentieonderzoek uitgevoerd begin 2009 op vraag van de Afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, in het kader van de inrichting van een natuurcompensatiegebied voor de havenuitbreiding in de Scheldepolders. Binnen het onderzoeksrapport werden er 16 hoeves en/of schuren met erfgoedwaarde onderzocht. Er werden acht nieuwe objecten toegevoegd aan de inventaris bouwkundig erfgoed en acht objecten kregen een update.  


ID: 1026 | thematische inventarisatie

tot
Vrasene (Beveren), Lapscheure, Moerkerke (Damme), Eeklo (Eeklo), Ertvelde (Evergem), Mendonk (Gent), Knokke (Knokke-Heist), Zaffelare (Lochristi), Maldegem, Middelburg (Maldegem), Kemzeke (Stekene)
De inventarisatie van de bunkers van de ‘Hollandstellung’ kadert in het beleidsthema rond het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog. De ‘Hollandstellung’ is een Duitse bunkerlinie, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd, uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland.


ID: 1077054 | materiaalstudie, micromorfologisch onderzoek, gebruikssporenanalyse, thematische inventarisatie, bureauonderzoek

tot
Verrebroekstraat (Beveren), Maatheide (Lommel), Mulkerstraat (Tongeren)
De centrale opzet van het project bestond erin een functioneel onderzoek uit te voeren op een selectie Finaal-Paleolithische en Vroeg-Mesolithische steentijdsites in Vlaanderen vanuit de visie dat dit noodzakelijk is voor een verdere evolutie van het beleid aangaande archeologie en de huidige praktijk van de preventieve archeologie, maar ook dat dit essentieel is voor het prehistorisch onderzoek in Vlaanderen en het fundamenteel onderzoek in het algemeen (op Vlaams, nationaal en internationaal vlak).