Resultaten gebeurtenissen

< Ga naar zoekformulier

Resultaten gebeurtenissen

46 resultaten


ID: 1242 | thematische inventarisatie

tot
Bornem (Bornem), Liezele, Puurs, Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands), Blaasveld, Willebroek (Willebroek)
De inventarisatie van de bunkers van de ‘Südabschnitt’ kadert in het beleidsthema rond het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog. De ‘Südabschnitt’ is één van de Duitse bunkerlinies, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd als onderdeel van de ‘Stellung Antwerpen’. Deze bunkerlinie was geconcipieerd als een geheel aan draadhindernissen, loopgraven en bunkers, aangelegd in de jaren 1916-1918.


ID: 1288 | beschermingen, thematische inventarisatie

tot
Boutersem, Geetbets, Hoegaarden, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw (Vlaams-Brabant)
Inventarisatie en bescherming van kasseiwegen met erfgoedwaarde in de provincie Vlaams-Brabant met de focus op kasseiwegen die zijn aangelegd met streekeigen materiaal zoals Tiense kwartsiet en Gobertange. De focus ligt op de gemeenten Hoegaarden, Boutersem, Linter, Geetbets, Tienen, Landen en Zoutleeuw.


ID: 1256 | thematische inventarisatie

tot
Brasschaat (Brasschaat), Kapellen (Kapellen), Schoten (Schoten), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
De inventarisatie van de bunkers van de ‘Nordabschnitt’ kadert in het beleidsthema rond het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog. De ‘Nordabschnitt’ is een Duitse bunkerlinie, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd als onderdeel van de 'Stellung Antwerpen'.


ID: 1075883 | thematische inventarisatie, bouwhistorisch onderzoek

tot
Assebroek, Brugge, Lissewege (Brugge), Damme (Damme)
De studie van historische dakconstructies in hout is een volwaardig onderdeel van architectuurhistorisch onderzoek. Dakkappen bieden niet alleen een inzicht in de evolutie van houtbouw en het timmermansambacht, ze laten ook een beter begrip toe van de geschiedenis van een gebouw. Voor oude dakconstructies biedt de binnenstad van Brugge een onvergelijkbaar onderzoekspotentieel. Dankzij de uitzonderlijk goede bewaring van het historisch stadslandschap vindt men in Brugge nog talrijke dakkappen uit de middeleeuwen en nieuwe tijd. Van 1998 tot 2018 werden door het agentschap Onroerend Erfgoed en haar voorgangers in totaal 148 dakkappen bezocht en gedocumenteerd.


ID: 1072839 | thematische inventarisatie

tot
Astene (Deinze), Baaigem, Gavere, Semmerzake, Vurste (Gavere), Gontrode, Melle (Melle), Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte, Schelderode (Merelbeke), Eke, Nazareth (Nazareth), Gijzenzele, Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele), Wetteren (Wetteren)


ID: 1221 | beschermingen, thematische inventarisatie

tot
Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Middelkerke, Nieuwpoort, Zonnebeke (West-Vlaanderen)
In uitvoering van de beleidsnota Onroerend Erfgoed 2014-2019 werd een selectie van de meest waardevolle wederopbouwhoeves van na de Eerste Wereldoorlog beschermd als monument. Om deze sites te selecteren werd een thematische inventarisatie uitgevoerd. Hierbij werden ongeveer 660 niet in de inventaris opgenomen wederopbouwhoeves op het terrein bekeken. Veertig daarvan hebben voldoende erfgoedwaarde voor een bijkomende opname in de inventaris.


ID: 932 | thematische inventarisatie, geografische inventarisatie

tot
Gent (Oost-Vlaanderen)
De inventaris bouwkundig erfgoed van de stad Gent werd in 2008-2009 aangevuld met gegevens die Sarah Depestel in haar masterthesis voor de opleiding Monumenten- & Landschapszorg had verzameld rond het thema oorlogsgedenktekens.


ID: 1160 | thematische inventarisatie, geografische inventarisatie

tot
Afsnee, Drongen, Gent, Gentbrugge, Ledeberg, Oostakker, Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem, Wondelgem, Zwijnaarde (Gent)
De in 2009 opgestarte herinventarisatie van Gent werd in de beleidsnota Onroerend Erfgoed 2015-2019 verdergezet met een nadruk op 20ste-eeuwse architectuur. In functie van de haalbaarheid van dit project en in overleg met de Dienst Monumentenzorg van de stad Gent werd hierbij gefocust op de architectuur van de naoorlogse periode (1945-1985), zowel in de stad als in de deelgemeenten.


ID: 1022 | thematische inventarisatie

tot
Gent (Gent)
De inventaris Tegels in gevels is gebaseerd op de publicatie BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels, Fiets en wandelparcours, Gent, uitgegeven door de Dienst Monumentenzorg en Architectuur van de Stad Gent.


ID: 1083 | thematische inventarisatie

tot
Gent, Mariakerke, Sint-Amandsberg (Gent)
In 2014 werd in het kader van de herinventarisatie van Gent een thematisch project opgestart waarbij een aantal 20ste-eeuwse, hoofdzakelijk naoorlogse, parochiekerken aan de inventaris werden toegevoegd. Het eigen veldwerk en onderzoek kon ondersteund worden met onuitgegeven nota’s rond deze parochiekerken aangereikt door de stedelijke dienst Monumentenzorg en Architectuur.