Joseph Joris werkte aanvankelijk bij orgelbouwer Charles Anneessens in Geraardsbergen; zijn jongere broer François zou hem daar vervoegen. In 1893 bracht Anneessens zijn bedrijf over naar Menen; het is niet geweten of Joseph en François Joris hem gevolgd zijn, want kort daarna werkten ze zelfstandig als "Joris frères" in Ronse. Een vermelding in een promotiefolder (met werklijsten) die François Joris uitgaf in 1930 luidt "Maison fondée en 1896". Rond 1905 keerde Joseph Joris van Ronse terug naar Zichem (waar hij in feite steeds gedomiciliëerd was gebleven : al zijn kinderen - vanaf 1887 - zijn er geboren), en startte er een nieuw orgelbouwatelier. Zijn broer François bleef in Ronse en zette daar alleen het atelier verder dat door beiden was opgericht. Na de dood van Joseph werkte het Zichemse bedrijf nog enkele jaren verder onder de naam "Veuve J. Joris & Fils", waarbij het de zonen Firmin en Albert waren die het werk uitvoerden. Firmin Joris, °Zichem 30.04.1898 - +Aarschot 30.12.1963. Albert Joris, °Zichem 23.12.1899 - +Leuven 3.05.1961. De inwijdingsfolder van het orgel in Sint-Martens-Leerne, 3.12.1900, vermeldt nog dat het orgel gebouwd is door het "Huis Joris, Broeders, te Ronse".
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Markt (Kortemark)
In 1848 was een orgel gebouwd door Charles-Louis Van Houtte (Waregem). In 1898 werd een omvangrijk werk uitgevoerd door Joseph Joris (Zichem); het is niet bekend of het ging om een nieuwbouw of om een herbouw van het Van Houtte-orgel. Dit instrument ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1926-27, na de heropbouw van de kerk, werd een nieuw orgel geplaatst; hierover zijn geen gegevens voorhanden. Het huidig orgel is van firma Jos. Loncke en Zonen (Esen) uit 1963.
Markt (Kortemark)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Bartholomeus. Zuid georiënteerde wederopbouwkerk van 1923-1925 naar ontwerp van bouwmeester Thierry Nolf. Driebeukige hallenkerk van zeven traveeën en acht traveeën voor middenbeuk, met dubbele transeptarmen en driezijdige apsidiale uitbouw. Zijbeuken met vlakke afsluiting. De vierkante toren onder zeszijdige torenspits bevindt zich op een onconventionele plaats, namelijk in de noordelijke oksel van de middenbeuk en de westelijke zijbeuk.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Joris [online], https://id.erfgoed.net/personen/8109 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.