Edewallestraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé, vanaf de kruising Veldstraat/ Kruiskensstraat/ Makeveldstraat (splitsing met de Revinzestraat) tot aan de grens met Kortemark, loopt naar het gehucht Edewalle (Kortemark). De naam verwijst naar de oude heerlijkheid Edewalle op grondgebied Kortemark (Handzame, Kortemark en Zarren). De naam komt voor de eerste maal voor in 1274 als "Baudin de Hiedwale", zie K. De Flou.
Het tracé is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut van 1861, 1883 en 1911 staat de straat aangeduid als "Chemin de Wercken". Tussen 1850 en 1880 wordt de Edewallestraat enkele malen Revinzestraat genoemd.

Landelijke straat met verspreide hoevebouw, onder meer Edewallestraat nummer 22/ Strepestraat: hoeve destijds eigendom van Matthieu de Wijnendale, deels bewaard geelbakstenen boerenhuis onder pannen zadeldak, 18de-eeuwse kern zie nu ingebouwd jaartal in de linker zijgevel, naar verluidt 1781. Interieur: bewaarde brede schouw met bordenplank, bewaarde moerbalken met uitgewerkte balksleutels en kinderbalken.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 3, 1923, kolom 794-795.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 170.

Auteurs: Vanneste, Pol