De licht bochtige weg vertrekt vanaf de Kalbergstraat en wordt via de "Nieuwbrug" (de vroegere "Steenbrugghe") over de Mandel richting Berkstraat geleid. De straat is een onderdeel van de verbindingsweg tussen de dorpskommen van Oostrozebeke en Dentergem (op grondgebied van Dentergem, zie deelgemeente Markegem, verder gezet als Oostrozebekestraat). Het stuk vanaf de Grotstraat wordt in 1638 vermeld als "herstraete van Rousselar nar Ghendt" en in 1642 als "herstraete naer de Steenbrugghe ende Ghendt". In 1642 wordt de volledige straat de "herstraete van Iseghem naer Ghendt" of korter "den Ghentschen herrewech", "den Ghentschen wech" en "Ghentsche straete" genoemd. Halverwege de 19de eeuw heet de straat samen met de huidige Kalbergstraat tot aan de Nieuwebrug "Kalbergstraet" (Atlas der Buurtwegen, 1845) en "Chemin d’Oostroosebeke à Denterghem dit Kalkberg Straet" (Poppkaart, 1850).
Van oudsher een landelijke weg met verspreide bebouwing, op de Ferrariskaart (1770-1778) afgezoomd met bomen. De oude, meestal achterin gelegen sites, zijn over het algemeen bewaard, de gebouwen echter werden in de loop van de 20ste eeuw aangepast (nummer 21). Voorts vrijstaande of halfvrijstaande woningen gerealiseerd in de loop van de 20ste eeuw. Tegenover nummer 162 ligt een weegbrug horend bij een vleesverwerkend bedrijf gelegen aan de overkant. De straat biedt uitzicht op de lager gelegen en weidse Mandelvallei die hier nog de oorspronkelijke loop volgt met brede en/of resten van afgesneden meanders. De weg is ten behoeve van het zware verkeer in 1999-2000 heraangelegd met een rond punt ter hoogte van de Hoogleenstraat.
DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 117.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)