Vinkstraat

Beschrijving

Lange straat tussen de Kallemoeistraat en de Overmandelstraat, loopt in een scherpe bocht en heeft meerdere aftakkingen. In 1730 komt "Thielt straete" of "Thielt straetjen" voor, tussen 1845 en 1960 vermeld als "Meulebekestraat". Vanaf 1960 eerst Vinkenstraat en later Vinkstraat genoemd.
Vanaf het einde van de 19de eeuw tot 1958 aanwezigheid van een café "De Vink" waardoor de buurt ook "Vinkhoek" wordt genoemd. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat enkel het westelijk wegdeel getekend. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) is het oostelijk wegdeel een voetwegel maar op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut aangeduid als een volwaardige weg.

Van de verspreide hoevebouw zoals te zien op oude kaarten is heden weinig of niets bewaard. Woonstraat met vrijstaande huizen uit de loop van de 20ste eeuw.

• Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 132.