Teksten van Oudemansstraat

https://id.erfgoed.net/themas/974

Oudemansstraat ()

Loopt van Sint-Paulusplaats naar Vingerlingstraat en vormde in 1230 de stadsgrens, vandaar dat de oostzijde reeds eerder werd besproken. Aanvankelijk aangeduid onder de algemene benaming "Dries". Begin 16de eeuw heette ze "Vingerlingstraat" en "Oude Mansstraat". In deze straat bevonden zich drie godshuizen: Blauw en Grauw, voor zes ouderlingen en één priester (1471), een gesticht voor zes gebrekkige ouderlingen (1557) en een tehuis voor acht behoeftige vrouwen (1695). Afwisseling van lijst- en topgevels, bepleisterd of gecementeerd. Enkele met fraaie 19de-eeuwse sleutels en kroonlijstversiering. Alle met winkelpuien. Nummer 6 met een verhoogde begane grond en fraaie 19de-eeuwse sleutels.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oudemansstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/112954 (geraadpleegd op ).


Oudemansstraat ()

Loopt van de Sint-Paulusplaats naar de Vingerlingstraat en vormde in 1230 de stadsgrens. Aanvankelijk aangeduid onder de algemene benaming "Dries". Begin 16de eeuw heette ze "Vingerlingstraat" en in de 18de eeuw kreeg het zuidelijk deel de naam "Oude Mansstraat". In deze straat bevonden zich drie godshuizen: Blauw en Grauw, voor zes ouderlingen en een priester (1471), een gesticht voor zes gebrekkige ouderlingen (1557) en een tehuis voor acht behoeftige vrouwen (1695).

Afwisseling van lijst- en topgevels, bepleisterd of gecementeerd. Enkele met fraaie 19de-eeuwse sleutels en kroonlijstversiering. Enkele bewaarde winkelpuien.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oudemansstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/100887 (geraadpleegd op ).