Hof ter Smissen

Beschrijving

Hof ter Smissen is het voormalig hof te Ronnenbos, voormalige pachthoeve van de abdij van Groot-Bijgaarden.

Tijdens archeologisch vooronderzoek werden enkele Romeinse sporen aangetroffen op het zuidelijk deel van het perceel onder 1,5 à 2 meter colluvium. Dat deel ligt momenteel onder weiland.

Er is behoud in situ voorzien aangezien enkel tuinaanleg gepland is. De teelaarde wordt vervangen en bomen geplant. In het noordelijk deel is geen colluvium aanwezig. Sporen werden in een 2de archeologisch vlak aangetroffen. Het eerste vlak was vooral verstoord.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Datering: late middeleeuwen
Typologie: hoeven

Romeinse Veldoven

Datering: Romeinse tijd
Typologie: veldovens

Beschrijving:
Vermoedelijk een oventje, aangezien er geen slakken of misbaksels werden aangetroffen vermoedelijk geen metaal- of pottenbakkersoven.

Romeinse graven

Typologie: vlakgraven