De twee prehistorische sites van Holsbeek-Marrant (H42) en Holsbeek-Boomkwekerij (H41) bevinden zich op zo'n dijk op de linkeroever van de Winge op een afstand van slechts 400 m van elkaar. Bij Holsbeek-Marrant werd het grootste deel van het Iithische materiaal van deze site verzameld van het oppervlak van de dijk: 45,4% van de artefacten zijn van vuursteen, 43,5% van Wommersom-kwartsiet en 11,1% van een grove zandsteen. Bij Holsbeek-Boomkwekerij werd ook het grootste deel van het lithische materiaal van het oppervlak van de dijk verzameld: 40,4% van de artefacten zijn van vuursteen, 48,7% van Wommersom-kwartsiet en 10,5% van een grove zandsteen.
Het meeste lithische materiaal van de dijk lijkt te behoren tot het middenmesolithicum en moeten gedateerd worden tussen 7700 v.Chr. en 7100 v.Chr. Uit een pollenanalyse blijkt dat in de omgeving van deze middenmesolithische nederzettingen het grootste deel van het landschap bedekt met een open bos van dennen, wat berken en bazel. Later werden de heuvels van het Hageland bewoond door een 'mesolithische populatie met neolithische invloeden' rondom 3700 v.Chr. De nog latere neolithische bewoningsfase was waarschijnlijk van korte duur en moet omstreeks 1900 v.Chr. gesitueerd worden. Het gebruik van Wommersom-kwartsiet tijdens deze periode kan gedeeltelijk worden verklaard als hergebruik van het mesolithische materiaal. De weinige keramische scherven uit deze laatste fase zijn qua textuur vergelijkbaar met andere laat-neolithische keramiek in België.
Auteurs: Pellizzari, Jornick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Pellizzari J. 2024: Marrant H42 (HW4) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/437631 (geraadpleegd op ).
Oeverwal langs de Winge. Site HW4, bij het brugje van de Winge (Gust Boschmans) Greenwichcoördinaten: 50°55'50" - 4°45'30"
Auteurs: Cousserier, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Cousserier K. 2000: Marrant H42 (HW4) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/327586 (geraadpleegd op ).