Teksten van O.L.V.-hospitaal (Aalst 205)

https://id.erfgoed.net/waarnemingen/30620

Opgraving O.L.V.-hospitaal Aalst ()

Deze waarneming betreft de resultaten van een archeologisch onderzoek dat plaatsvond bij het voormalige Onze-Lieve-Vrouw-Hospitaal te Aalst in de zomer van 1982. Het oudste archeologische niveau bestond uit een concentratie silexvondsten uit het finaalpaleolithicum. Deze horen mogelijk bij de Federmessercultuur. Daarnaast werd de middeleeuwse origine van het O.L.V.-Hospitaal blootgelegd met sporen van houten constructies die terug gaan tot de 11de/12de eeuw. Daarna werd het het terrein genivelleerd tijdens de late middeleeuwen waarbij men muren en vloeren heeft gemaakt uit keramisch bouwmateriaal. Dit complex was initieel beperkt tot een bidplaats met een ziekenzaal en een klein klooster maar werd naarmate de tijd vorderde fors uitgebreid. Dit werd beheerd door de religieuzen tot in 1797. Maar door de aanhoudende groei moest worden uitgezien naar een ruimer en beter aangepast gebouw; het hospitaal werd verlaten in 1899 en overgebracht naar Hertshage. De gebouwen werden afgestaan aan de stad die er het kunstonderwijs in onderbracht.


Auteurs:  Pellizzari, Jornick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Pellizzari J. 2024: O.L.V.-hospitaal (Aalst 205) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/437770 (geraadpleegd op ).


O.L.V.-hospitaal (Aalst 205) ()

DIBE: 212 Op de linkeroever van de thans gedempte Dendermeander

Auteurs:  Jansen, Isabelle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Jansen I. 2000: O.L.V.-hospitaal (Aalst 205) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/331033 (geraadpleegd op ).