Kouwensteinsedijk

Beschrijving

De Kouwensteinsedijk was een dijk dwars op de Schelde in het verlengde van de 's Hertogendijk tot aan het fort La Croix.
De dijk werd genoemd naar het huis Kouwenstein net ten westen van de dijk. De dijk had voornamelijk een defensieve functie en vormde een buffer in het inundatiegebied. De dijk was versterkt met verschillende forten en schansen: Sint-Jacobschans, Zwarte schans, Palenschans.
Omwille van het groot strategisch belang van de dijk liet Alexander Farnese hertog van Parma- een palissade aanbrengen langs weerszijden van de dijk om de dijk te beschermen tegen vijandelijke aanvallen.
De dijk speelde een cruciale rol in 1585 bij de Slag op de Kouwensteinsedijk.

Bron: VERBELEN, C., 2009: Het beeld van Alexander Farnese in pamfletten, Studie met de focus op enkele prominente gebeurtenissen tijdens zijn gouverneurschap 1578 – 1592, Masterproef, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit Letteren, Masteropleiding Geschiedenis. [Online] https://scriptiebank.be/sites/default/files/11f0f7106954b0470b8879a2463c3e9c.pdf
Auteurs: Brion, Marc

Scheldedijk

Datering: nieuwe tijd
Typologie: dijken, lineaire verdedigingswerken, linies, militaire schansen, slagvelden, versterkte sites
  • Cartografisch onderzoek Antwerpen
    • Bron: Ferraris kaart - Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik, 1771 - 1778
      Cartografie/iconografie/fotografie ()
    • Bron: Popp, Atlas cadastrale parcellaire de la Belgique, 1842-1879
    • Bron: Topografische kaart van België (1850-1854) van Ph. Vandermaelen op schaal 1:20 000
    • Bron: Topografische militaire kaart van België voor het jaar 1873 (1:20.000)
    • Eerste kaart die op het terrein opgemeten werd door de officieren van het Dépôt de la Guerre, tussen 1860 en 1873. De hoogtes die werden opgemeten en weergegeven door hoogtelijnen, worden berekend vanaf het gemiddeld niveau bij laag water aan de sluis van het Handelsdok in Oostende. Het België van die tijd wordt weergegeven op 427 kaartbladen. De schikking en de nummering waarmee ze samengevoegd konden worden, zijn nu nog altijd in gebruik. De kaartbladen zijn gepubliceerd in zeven of acht tinten en daarna ook in zwart-wit. Later volgde een tweede editie in kleur van Antwerpen, Brussel, Gent en Charleroi. (Bron: Nationaal Geografisch Instituut)
    • Bron: Carte particuliere des Environs d'Anvers. Gand Hulst. et de tout le Pays de Waes, door Fricx, Eugène Henry, Graveur: Harrewyn, Jacques, Mollova mapova sbirka,Moll-0001.950,02-Moll-0001.950,24
    • Bron: Het belegh der stadt Antwerpen in den jaeren MDLXXXIV en MDLXXXV, door Jan Luyken, Rijksmuseum Nederland, RP-P-OB-79.971.
    • Beleg van Antwerpen in de jaren 1584 en 1585. Plan van het omringende land met in het midden de schipbrug aangelegd door de hertog van Parma in de Schelde, het onder water gelopen land en, rechts, de gevechten rond de Kauwensteinse dijk. Linksboven het wapen van Antwerpen. Boven, in het midden, het wapen van Filips II. Rechtsboven het wapen van de hertog van Parma. Rijksmuseum NL: http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.447851 Europeana: https://www.europeana.eu/nl/item/90402/RP_P_OB_79_971