waarneming

Vooronderzoek Sint-Romboutskathedraal

archeologisch element
ID
991833
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/991833

Beschrijving

Algemeen

Er werden 4 werkputten aangelegd. In totaal werden 25 spoornummers uitgeschreven en 43 vondsten gerecupereerd.

Late middeleeuwen

In werkput 1, aangelegd in de voormalige bakkerskapel, kwam net onder de roostering van de huidige vloer een zorgvuldig gemetselde natuurstenen muur aan het licht. Deze muur situeerde zich aan noordelijke zijde van de werkput. Aangezien de fundering zich zich verder uitstrekte buiten de contouren van de werkput, kon het metselwerk slechts beperkt onderzocht worden binnen deze fase van het onderzoek. Mogelijk maakt deze muur deel uit van de 14de-eeuwse bouwfase van de kathedraal.

Nieuwe tijd

In werkput 2, aangelegd in de kapittelzaal, werd 1 plank van de huidige vloer verwijderd in functie van het huidig archeologisch onderzoek. Het beeld dat hierdoor verkregen kon worden, is hierdoor eerder beperkt. Niettemin kon vastgesteld worden dat onder de roostering van de huidige vloer een aanzienlijk puinpakket voorkomt, waaruit aardewerk en bouwkeramiek uit de late 16de/17de eeuw ingezameld kon worden.

Werkput 3 werd aangelegd ter hoogte van de schouw in de noordwestelijke hoek van het huidige catecheselokaal. In deze werkput werden verschillende bouwresten vastgesteld, zowel opgebouwd uit natuursteen als uit baksteen. Onder het natuurstenen metselwerk werd een weinig compact pakket vastgesteld, dat bovendien gekenmerkt werd door de aanwezigheid van ex situ menselijke resten. Wellicht gaat het hier om een kerkhofpakket. Het valt niet uit te sluiten dat in deze zone menselijke resten in situ voorkomen.

Werkput 4 werd aangelegd in het noordportaal van de kathedraal. Deze ruimte kwam tot stand in de eerste helft van de 17de eeuw en werd in de eerste helft van de 18de eeuw verbouwd. Het grootste deel van de werkput werd ingenomen door een natuurstenen plaat, die zich zowel aan oostelijke, westelijke als aan zuidelijke zijde verder uitstrekte buiten de contouren van de onderzoekslocatie. De bovenkant van de plaat in Doornikse kalksteen was sterk afgeschilferd. Opmerkelijk is dat de onderkant, voor zover dit onderzocht kon worden, zeer vlak afgewerkt was. Hierdoor rijst de vraag of het hier kan gaan om een grafplaat, die niet meer in situ voorkomt en ondersteboven ligt.


Auteurs: Meylemans, Erwin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

14de eeuwse bouwfase?

Datering: late middeleeuwen
Typologie: muurresten
Gebeurtenis:

Structuren nieuwe tijd

Datering: nieuwe tijd
Typologie: grafplaten, kerkhoven, muurresten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), bot (menselijk), keramisch bouwmateriaal
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Metropolitaanse kerk Sint-Rombouts


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Sint-Romboutskathedraal [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/991833 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.