Tijdens het vooronderzoek werden er 36 recente sporen en 47 verstoringen aangetroffen. Er was ook sprake van 20 metaaldetectievondsten in het kader van de Tweede Wereldoorlog. In de noordelijke zone lag de focus van de proefsleuven op de bestaande bunker (opslagbunkertje). Aan het bunkertje zelf werden -op enkele recente kuilen en aanvullingen na- geen sporen aangetroffen die aan de militaire functie te verbinden zijn, met uitzondering van paaltjes die deel kunnen zijn geweest van prikkeldraadversperringen. In 1 van de kuilen werden de resten van een hertengewei aangetroffen. Rondom werd ook slachtafval gevonden.
In de zuidelijke zone lag de focus van het onderzoek op de al dan niet aanwezige resten van de Duitse luchtverkeersleidingspost, die tegen een
Interbellumhoeve was gebouwd. Het ging om een halfronde structuur, die goed herkenbaar was op contemporaine foto’s en de orthofoto’s. Van deze structuur werden geen sporen aangetroffen, behalve zware verstoringen en uitbraaksporen. Ten noorden werd wel een muurstructuur van een kelder of mestvaalt en een mogelijke waterkuil aangetroffen. Bij het opschaven werden 3 fragmenten roodbakkend geglazuurd aardewerk aangetroffen. Dit biedt slechts een zeer ruime datering vanaf de 14e tot in de 20e eeuw en is als dusdanig niet diagnostisch.
Auteurs: Lommelen, Lies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)