Naar aanleiding van een toevalsvondst kwamen muurresten aan het licht op het domein van het Technisch Atheneum op het Minneplein in Ieper. Deze resten kunnen in combinatie met cartografische bronnen perfect gesitueerd worden binnen de complexe postmiddeleeuwse versterkingsgordel van de stad.
De muurresten behoren tot de stadsversterking die werd uitgebouwd door Vauban in de 17de eeuw. Het gaat om een ravelijn, waarbinnen enkele kazematten gelegen waren. Het ravelijn lag tussen het Hoornwerk van Elverdinge en de noordwestelijk uitbouw van de stadsmuur, die tot de middeleeuwen teruggaat. De muurresten konden in verband gebracht worden met eerdere vondsten op het Minneplein (2006, 2016 en 2017), waarbij de Vaubanversterking eveneens werd aangesneden. De Vaubanmuur, opgebouwd met lokale roodbakkende klei, werd ook hier door de Hollanders van nieuwe parementen in gele baksteen voorzien. Deze ingreep werd ook al aangetoond bij eerdere vondsten van de Vaubanversterking in de onmiddellijke omgeving.
De cartografische bronnen en eerder archeologisch onderzoek aan het Minneplein toonden de aanwezigheid van de Vaubanmuur dus al aan. Het archeologisch onderzoek naar aanleiding van de toevalsvondst bevestigde opnieuw de aanwezigheid ervan.
Auteurs: Dewilde, Marc; In 't Ven, Ingrid
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)