Beschermd monument

Pastorie Sint-Petrus en Paulusparochie

De pastorie van de Sint-Petrus en Paulusparochie is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architecturale waarde van de pastorie als volgt werd gemotiveerd: "Omwille van de architecturale waarde als in kern 18de-eeuws gebouw, grotendeels herbouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw met gecementeerde gevel met segmentboogvensters, deur met ovaal bovenlicht en guirlandes en middenrisaliet met pilasters."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000669, Nevele (Hansbeke) dorpskom en 18 monumenten, advies KCML (1981).

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de bescherming van

Hansbekedorp 13 (Deinze)
Dubbelhuis van zes travee├źn en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (mechanische pannen); verbouwd in eerste helft 19de eeuw, doch met kern uit 17de eeuw (een nieuwe pastorie werd circa 1627 gebouwd) of 18de eeuw.