Beschermd monument

Fort Haasdonk

Beschermd monument van tot heden

ID
11043
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11043

Besluiten

Fort Haasdonk
definitieve beschermingsbesluiten: 04-02-2002  ID: 3804

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat het fort met de gebouwen, de bedekte weg, het glacis, de gracht, de weg die naar het fort leidt en de percelen waarop zich woningen van opzichters bevinden met uitzondering van de constructies als dusdanig.



Waarden

Fort Haasdonk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Fort, gebouwd in 1906-1914, deel uitmakend van de sinds 1859 aangelegde fortengordel rond Antwerpen, meer bepaald behorend tot een tweede fase waarvan de aanleg reeds na de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 was begonnen;
Fort, aangelegd in trapeziumvorm met hoofdfront, keelfront en zijfronten, omringd door een natte gracht, vooraf gegaan door een bedekte weg, met samengevoegde gekazemateerde caponnières op de twee hoeken van het korte front, een infanteriekam en de draaibare geschutskoepels op de bovenbouw, ingang langs de traditorebaterij met aan weerszijden de keelkazerne en met een centrale gang naar het hoofdgebouw;
Fort grotendeels geconstrueerd uit aarde, maar met volledig in beton uitgevoerde gebouwen, met uitgesproken monolitisch karakter en het traditioneel aspect van een typisch militair neoclassicistisch gebouw (ton- en kruisgraatgewelven, bandlijsten rond met segmentboog afgewerkte lichtgaten, pseudo-entablementen met afgeronde cordons en gevelritmering door rusticapilasters.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Fort van Haasdonk

Bankstraat 3X (Beveren)
Het fort van Haasdonk is een betonnen pantserfort uit de buitenste fortengordel van de vesting Antwerpen, gebouwd in 1906-1914. In die periode werd de buitenste fortengordel met 25 forten en schansen uitgebreid, waaronder het fort van Haasdonk. De vesting Antwerpen bereikte toen haar maximale uitbreiding.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.