Beschrijving
De Vedette van de Rijnvloot P904 Sambre was beschermd als varend erfgoed. Het schip werd samen met twee andere vedetten van de Rijnvloot beschermd, waardoor hun bescherming samen wordt gemotiveerd.
De bescherming van de Vedette van de Rijnvloot P904 Sambre werd bij ministerieel besluit van 13 juli 2020 voorlopig opgeheven en bij ministerieel besluit van 28 oktober 2020 definitief opgeheven.
Waarden
De vedette van de Rijnvloot 'P904 Sambre' was beschermd als varend erfgoed omwille van het algemeen belang gevormd door de:
historische waarde
De drie vedetten zijn materiële getuigen van situatie in Europa kort na de Tweede Wereldoorlog waarbij de geallieerde landen toezicht hielden op zowel het naoorlogse Duitsland als een buffer oprichten tegen de nieuwe dreiging van het communistische blok aan haar oostgrens. Ze getuigen ook van de langdurige aanwezigheid van het Belgische leger in West-Duitsland.
industrieel-archeologische waarde
De drie vedetten getuigen van de bijzondere inzichten in de scheepsbouw om tot bijzonder snelle en polyvalent inzetbare schepen te komen:
- Een zeer efficiënt ontworpen en gestroomlijnd ondiep en smal onderwaterschip in functie van optimale vaarsnelheid en gebruik, ook in ondiep water;
- De toepassing van geklonken aluminiumplaten voor dek en bovenbouw teneinde een lichtere constructie te bekomen;
- Een dubbele, van elkaar onafhankelijke aandrijving, omwille van stuwkracht en bedrijfszekerheid.
sociaal-culturele waarde
Na de beëindiging van hun specifieke militaire bewakingsopdracht opdracht werden de drie patrouilleboten verder ingezet voor publiek gerichte activiteiten.
De vedetten 'P901 Leie' en 'P904 Sambre' worden momenteel gebruikt voor initiatie en opleiding van jongeren, zowel als vrijetijdsbesteding als voor aanloop tot een opleiding in een nautisch beroep.
De vedette 'P902 Libération' werd ingezet als PR-boot voor de Belgische marine.