Beschermd monument

Burgerhuis gedateerd 1599

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis in traditionele stijl, door muurankers gedateerd 1599.

Het beschermingsdossier motiveert de architectuurhistorische waarde van het pand Grote Markt 20 als volgt: "één van de oudste gedateerde (1599) woningen van Zoutleeuw, namelijk een breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl met traptorentje tegen de achtergevel en in 1763 verfraaid in Louis XV-stijl met drie oorspronkelijk beluikte steekboogvenster (blauwe hardsteen) met rocaillesluitsteen en een inkomdeur met bovenlicht en accoladevormige tussendorpel, geval in een rechthoekige omlijsting met geprofileerde kroonlijst."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000049, Grote Markt 20 (PAESMANS G., 1994).

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde