Sint-Martinuskerk: kerktoren en kerkhofmuur

Sint-Martinuskerk: toren, kerkhofmuur, kapelanij en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de toren van de oude Sint-Martinuskerk - enige restant van het kerkgebouw - en de bakstenen kerkhofmuur rond het voormalige kerkhof.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en sociaal-culturele waarde van de toren van de 16de-eeuwse Sint-Martinuskerk met kerkhofmuur als volgt werd gemotiveerd: "als voorbeeld van de Maasgotische kerkenbouw (documentaire en typologische waarde), kenmerkend voor de bouwkunst van de streek, en tevens omwille van de belangrijkheid van het gebouw als getuige van het oorspronkelijke, historische gegroeide uitzicht van de dorpskern van Dilsen; het verdwijnen van de toren zou de historische herkenbaarheid van het dorp teniet doen."

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000346, Oud-Dilsen. Toren van de 16de-eeuwse Sint-Martinuskerk met kerkhofmuur, gelegen Oude Kerkstraat; de voormalige kapelanij, gelegen Vissersstraat 2 en de onmiddellijke omgeving, advies KCML (1992).

Waarden

De toren van de 16de-eeuwse Sint-Martinuskerk en de kerkhofmuur zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Toren van de oude Sint-Martinuskerk

Oude-Kerkstraat (Dilsen-Stokkem)
De kerk van Dilsen is een zeer oude stichting, opklimmend tot de Karolingische periode. In 1556 wordt deze nieuwe kerk gewijd maar in de brand van 1590 wordt ze verwoest. De heropbouw duurt tot 1617.