Beschermd monument

Waterpoort De Grote Spui

Beschermd monument van tot heden

ID
257
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/257

Besluiten

Tweede stadsomwalling van Leuven
definitieve beschermingsbesluiten: 19-10-1998  ID: 3355

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Grote Spui is beschermd als monument.



Waarden

De Grote Spui is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgetrokken in 1365 als sluitstuk van de 14de-eeuwse stadsomwalling, vormt deze waterpoort over de Dijle, "de Grote Spui", nog een uniek restant van de tweede stenen verdedigingsgordel rond Leuven, als dusdanig relevant voor de militair-historische evolutie van de stad. Met haar rondbogige arcadestructuur, centraal uitkragend torentje, torenvormige ronde hoekpartijen en geïncorporeerde sluizen vertegenwoordigt deze zandstenen constructie bouwtypologisch een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van waterpoort met defensief karakter. Aldus vormt zij architectuurhistorisch een belangrijke getuige van 14de-eeuwse militaire architectuur.

industrieel-archeologische waarde

Vanaf 1365 tevens functionerend als zorg voor de waterhuishouding, vormde het sluizensysteem vanaf de uitbreiding van de waterpoort met de "Volmolen" in 1559, tot de verdere uitbouwen uiteindelijke sloop van het vroeg-industriële molencomplex 'Les Moulins Economiques' - respectievelijk in 1838 en 1888 -, bovendien een onmisbare schakel in de werking van de molens. Met haar behouden houten sluisdeuren en tand- en heugelsysteem, opgenomen in de baksteen- en betonconstructie, getuigt de Grote Spui, aldus zowel materieel als technologisch, van haar belangrijke bijkomende economische rol die zij van oudsher in de stadsontwikkeling vervulde.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Waterpoort De Grote Spui

Tervuursevest (Leuven)
Het sluizencomplex werd in 1365 opgericht als bekroning van de bouw van de tweede stadsomwalling, vanuit de Tervuursevest zijn de sluizen gedeeltelijk verborgen achter een lage bakstenen muur, het sluizensysteem bestaat uit vier bogen met houten sluisdeuren.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.