Geschoren haag van gele kornoelje

Geschoren gele kornoelje haag

De bescherming als monument betreft een geschoren haag van gele kornoelje als perceelsafsluiting.
Deze steeds zeldzamer wordende vorm van perceelsafsluiting is typerend voor de streek Sint-Truiden - Heers.

Waarden

De geschoren gele kornoelje haag (Cornus mas L.) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Het is een gaaf voorbeeld van een traditionele (gele kornoelje) geschoren haag waarvan het voorkomen in hoofdzaak beperkt is tot de regio Sint-Truiden - Heers.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: Een geschoren haag van gele kornoelje (Cornus mas L.) is een traditie in deze streek. Het geheel is ongeveer 40 meter lang en sluit de voortuin van een traditionele vierkantshoeve langs de straatzijde af. Het is een structuur- en beeldbepalend element van een (tuin-) architecturaal ensemble in het dorpscentrum. De haag heeft een mooie representatieve vormsnoei.

Helshovenstraat 2 (Sint-Truiden)
De geschoren haag van gele kornoelje vormt een relict van een steeds zeldzamer wordende vorm van perceelsafsluiting, typerend voor de streek Sint-Truiden - Heers.