Steenkoolmijn van Beringen: indikkers, kolenwasserij en -zeverij

Steenkoolmijn: indikkers, kolenwasserij en -zeverij met toebehoren
stopzettingsbesluiten: 10-01-2023  ID: 15111

voorlopige opheffingsbesluiten: 20-12-2018  ID: 14745

Op 20 december 2018 werd de bescherming voorlopig gedeeltelijk opgeheven omwille van het algemeen belang. Na een participatief traject volgend op de voorlopige opheffing en bijkomend onderzoek wijzigde de visie op de toekomst van deze bescherming. Daardoor was de opheffing van de bescherming als monument niet meer aan de orde. Op 10 januari 2023 werd het ministerieel besluit tot voorlopige gedeeltelijke opheffing van de bescherming als monument stopgezet.

Waarden

De indikkers en de kolenwasserij- en zeverij zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als gebouwen en uitrustingen van een 20ste-eeuwse steenkoolmijn van het Limburgse Steenkoolbekken, met technologische, economische, bedrijfsarchitectuurhistorische en sociale betekenis.

Is de omvattende bescherming van

Kolenwasserij en -zeverij

Koolmijnlaan (Beringen)
Kolenwasserij en kolenzeverij uitgebouwd respectievelijk vanaf 1923 en 1924.

Steenkoolmijn van Beringen

Koolmijnlaan 201-203 (Beringen)
Deels gelegen op grondgebied Koersel, deels op grondgebied Paal. In de streek van Beringen hadden de eerste verkenningsboringen plaats vanaf 1902: deze bewezen dat de ondergrond voldoende kolen bevatte om er een mijnzetel te vestigen.