Steenkoolmijn van Beringen: indikkers, kolenwasserij en -zeverij

Beschermd monument van 19-12-1994 tot 20-12-2018

Opgelet! Deze pagina weerspiegelt een toestand uit het verleden die niet meer actueel is. Gelieve hieraan geen conclusies over de actuele toestand te koppelen.

Meer informatie over de actuele toestand kan je vinden in: Steenkoolmijn van Beringen: indikkers, kolenwasserij en -zeverij.

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Beringen
Deelgemeente Koersel
Straat Koolmijnlaan
Locatie Koolmijnlaan zonder nummer (Beringen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71004/142.1
  • DL002011
  • OL002574

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Steenkoolmijn van Beringen

Koolmijnlaan 201-203 (Beringen)

Deels gelegen op grondgebied Koersel, deels op grondgebied Paal. In de streek van Beringen hadden de eerste verkenningsboringen plaats vanaf 1902: deze bewezen dat de ondergrond voldoende kolen bevatte om er een mijnzetel te vestigen.

Is de omvattende bescherming van

Kolenwasserij en -zeverij

Koolmijnlaan zonder nummer, Beringen (Limburg)

Kolenwasserij en kolenzeverij uitgebouwd respectievelijk vanaf 1923 en 1924.

Beknopte karakterisering

Typologiemijngebouwen
Dateringinterbellum

Beschrijving

Deze bescherming betrof onderdelen van de steenkoolmijn van Beringen, met name de indikkers en de kolenwasserij- en zeverij. Dit alles met inbegrip van de uitrusting, onroerend door aard en/of bestemming (o.a. leidingen, verbindingen, passerellen, transportbanden, machines, werktuigen; en alle toebehoren inherent aan de werking zoals mechanische, elektrische, elektromechanische, elektronische, hydraulische onderdelen, controle- en regeltoestellen, enz.).

Op 20 december 2018 werd de oorspronkelijke bescherming gedeeltelijk opgeheven omwille van het algemeen belang. Dit resulteerde in deze bescherming.

Waarden

De indikkers en de kolenwasserij- en zeverij waren beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als gebouwen en uitrustingen van een 20ste-eeuwse steenkoolmijn van het Limburgse Steenkoolbekken, met technologische, economische, bedrijfsarchitectuurhistorische en sociale betekenis.

Relaties

wordt opgevolgd door Steenkoolmijn van Beringen: indikkers, kolenwasserij en -zeverij

Koolmijnlaan zonder nummer (Beringen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.