Norbertijnenabdij Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen: abdijmuur

Pastorie, poortgebouw, abdijmuur, woningen en dorpskern van Grimbergen

Beschrijving

De abdijmuur van de norbertijnenabdij Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen is beschermd als monument.

Waarden

De abdijmuur langs de Abdijstraat en Wolvertemsesteenweg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

deze hoge, respectievelijk kalkzandstenen en bakstenen muren vormen typologisch een wezenlijk onderdeel van de historische abdijsite. De ommuring langs de Abdijstraat bepaalt in hoge mate de visuele aantrekkingskracht van deze smalle bochtige straat. Bovendien leveren deze elementen een essentiƫle bijdrage tot de herkenbaarheid van de abdijsite als dusdanig.

Norbertijnenabdij Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Abdijstraat 20, Kerkplein 1 (Grimbergen)
De abdij is gelegen in het centrum van Grimbergen. De grotendeels ommuurde abdijsite wordt ten zuiden begrensd door het Kerkplein en de Hogesteenweg, ten westen door de Abdijstraat, ten noorden door de Wolvertemsesteenweg en ten oosten door bebouwde percelen.