Sint-Annakapel

Kapel Sint-Anna

De Sint-Annakapel en haar onmiddellijke omgeving zijn beschermd als monument.

Sint-Annakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De Sint-Annakapel is als laatclassicistisch bakstenen gebouw van 1773 representatief voor dit type van landelijke religieuze bouwkunst, dat in het Meetjesland slechts schaars vertegenwoordigd is.
Vooral het interieur getuigt door zijn aankleding en zijn goed bewaard altaar in een lokale rococostijl met bijhorende kenmerkende decoratie nog van een authentieke volkse devotie. Voor de religieuze volkscultuur vormt de kapel als processiekapel en halte in de Sint-Anna-ommegang, die hier zeker opklimt tot de eerste helft van de 17de eeuw, een belangrijke materiële getuige van de oude devotie voor de Heilige Moeder Anna.
De beeldbepalende inplanting op de oude Graaf Jansdijk, naast typische dijkhuisjes, de legende verbonden aan de oprichting en de aanwezigheid van talrijke graffiti van 19de-eeuwse processiegangers, geven de kapel een bijzondere sociaal-culturele waarde.

Sint-Annakapel

Prins Boudewijnlaan (Assenede)
Classicistische kapel, op de voorgevel en op een steentje in de achtergevel 1773 gedateerd. Volgens documenten van 1750 in het kerkarchief van Assenede, werden er toen al plannen gemaakt om een nieuwe kapel op te richten met financiële en materiële steun van de parochianen.