Heilige Antoniuskapel

Dorpskom Oudegem met pastorie, kapel Sint-Antonius-Abt, woning en gemeentehuis van Oudegem

Beschrijving

De bescherming omvat de Heilige Antoniuskapel of kapel Sint-Antonius Abt. Het gebouwtje is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Oudegem.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de kapel Sint-Antonius Abt als volgt werd gemotiveerd: als 18de-eeuwse eenvoudige bakstenen kapel met driezijdige apsis, waarvan op de hoeken gedeeltelijk zandsteen in kettingverband is verwerkt, met voorportaaltje op bakstenen pijlers; het geheel onder zadeldak.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000798, Dorpskom met verscheidene monumenten, advies KCML (1987).

Waarden

De kapel Sint-Antonius Abt is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Mevrouw Courtmansstraat (Dendermonde)
Voorbij de straatbocht, schuin ingeplante witgeschilderde rechthoekige kapel met driezijdige apsis onder zadeldak, kadastraal genoteerd in 1858, bij de brouwerij D’Hollander, evenals de vergroting van de ernaast gelegen brouwerij.