Sas van Astene: schutsluis, stuw en balansbrug

Schutsluis, stuw en balansbrug met toebehoren en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de sluisconstructie aan de Leie in Astene, de stuw met drie stuwopeningen, een schutsluis en een balansbrug. De site is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De schutsluis, stuw en balansbrug, met inbegrip van alle toebehoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als uitstekend bewaard voorbeeld van een samengesteld kunstwerk bestaande uit een stuw met drie stuwopeningen, een schutsluis en een balansbrug met ijzeren vakwerkelementen uit de tweede helft van de 19de eeuw; als belangrijke materiële getuige van de wijze waarop de Leie als vaarweg in de voornoemde periode uitgebreide verbeteringswerken onderging; als illustratie van de aanleg, technieken en materialen die met het oog op de constructie van dergelijke bouwwerken algemeen gangbaar waren.

Sas van Astene

Hellestraat (Deinze)
Aangelegd bij het hekken van het Leiekanaal in 1860 waarbij een grote bocht van de Leie afgesneden werd. Houten ophaalbrug met portiek, in 1896 vervangen door de huidige ijzeren T-vormige ophaalbrug en drie vaste traveeën.